En Sıcak Konular

İkizdere Vadisi için tarihi karar

22 Ekim 2010 18:37 tsi
İkizdere Vadisi sit oldu, 22 HES projesi iptal olabilir...

İkizdere Vadisi'nin Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile sit alanı ilan edildiği belirtildi. Vadide bulunan, Anzer ve Ovit yöresinde yapılması planlanan 22 Hidroelektrik Santrali (HES) projesi iptal olabilir.

Konu ile ilgili açıklama yapan İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, "Yıllardır STK'lar olarak verdiğimiz hukuk mücadelesinin ve halk dayanışmasının bir sonucu olarak, bilimi ve gerçekleri de arkasına alan İkizdere, kazanmıştır. Bugün HES'lerden kurtulduğumuz gündür." dedi.


İlçede bulunan ve dünya mirası sayılan 200 ekolojik bölgeden biri ilan edilen İkizdere Vadisi'nde yapılması planlanan hidroelektrik santralleri için 2008 yılında İkizdere Derneği öncülüğünde hukuk mücadelesi başlatılmıştı. Mahkemeler ve bilirkişi incelemeleri sürerken bölgede 4 hidroelektrik santrali yapıldı ve hizmete açılmış santrallerden birinin açılışını da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirmişti. Bölgede ayrıca 22 hidroelektrik santrali yer tespitleri yapıldıktan sonra proje onay aşamasına gelmişti.


Bölgenin Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü'nce sit alanı ilan edildiğini müjdeleyen Ekşi, "Bundan böyle ülkemizde bir vadi daha HES darbelerinden korunmuş olacak ve ülkemiz geleceğine İkizdere doğal güzellikleri ile hizmet edecektir. Türkiye'de HES'leri tartışılır hale getiren ve sorgulamamıza yardımcı olan başta İkizdere Derneği olmak üzere, HES konusunda birçok STK ile ortak hareket eden İkizdereliler, bölgelerini korumak için tüm yasal yollara başvurdu ve hukuk alanında birçok zaferler kazandı. Ancak tüm bu kazanımlara rağmen bölgede kalıcı bir çözüm oluşturmak için bölgenin SİT alanı olması gerekliliğini savunan İkizdere Derneği, gelinen noktada amacına ulaşmış oldu." diye konuştu.


Kurulun aldığı karar doğrultusunda bölgede yapılması planlanan 22 HES projesinin de iptal olduğunu savunan Ekşi, şöyle dedi: "Vadinin alt kesimlerinde bu güne kadar 4 HES projesi gerçekleştirildi. Ama sit alanı ilan edilen bölgede hiç başlanmış proje yok. 22 tane planlanıyordu, onlar da rafa kalktı. Kurulun kararı sonrasında artık 2863 sayılı yasa uyarınca bölgede taşocağı açılamayacak, madencilik çalışması yapılamayacak, HES inşaatlarına izin verilmeyecek. Yani ekosistemi ve canlı yaşamını tehdit eden hiçbir yapılaşma olmayacak. Bölgemizin önümüzdeki yıllarda yalnızlaşmaması, yok olmaması, kanser vadisi olmaması için çabalayan ve bu uğurda bizlere desteklerini esirgemeyen tüm STK'lara, basın yayın organlarına ve elbette mücadelenin kilit noktasında yer alan İkizderelilere sonsuz teşekkürlerimizi sunar ve gelecek asırlara bırakılmış bir doğa mirasının oluşmasına katkı sunan tüm vicdan sahibi kamu kurum ve kuruluşlarına saygılarımızı iletiriz."
 
cihan



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,171 µs