En Sıcak Konular

TOKİ Başkanı Bayraktar: Yapamazsak gideriz

22 Ekim 2010 14:04 tsi
TOKİ Başkanı Bayraktar, bundan sonra ana eksenlerinin kentsel dönüşüm olacağını belirterek, ''Devlet ve millet, halk beraber olursa bu iş meyvesini verir'' dedi. Eleştirilere de yanıt veren Bayraktar, planlarını şöyle özetledi:

İstanbul'un Esenler İlçesi Oruç Reis Mahallesi Kentsel Yenileme Projesi protokolünün imza töreninde konuşan Bayraktar, kentsel dönüşüm, gecekondu dönüşümü ve deprem dönüşümünün artık Türkiye'nin olmazsa olmazı olduğunu dile getirdi.

Esenler'de daha önce Çiftehavuzlar bölgesinde 82 dönüm yerin kentsel dönüşümüne başladıklarını Oruç Reis Mahallesi'nde ise 72 dönümlük bölgenin söz konusu olduğunu anlatan Bayraktar, ''Burada 1900 civarında hane var, öbür tarafta da 800 civarında hane vardı. Bunları inşallah yapacağız. Esenler yoğun bir nüfusun ikamet ettiği bir ilçe. Deprem riski bakımından birinci derecede değil ama yapıların salaş olması bakımından birinci derecede riskli bir bölge. Yani binaları salaş yapı ve depreme dayanıksız olması bakımından sinyal veren bir ilçemiz'' diye konuştu.

İstanbul'da birtakım adımlar attıklarını, şu anda 14 bölgede kentsel dönüşüm faaliyetlerinin sürdüğünü, bir kısmının tamamlandığını bildiren Bayraktar, İstanbul'da yaklaşık 6 bin 500 gecekonduyu tasfiye ettiklerini söyledi. Bunun yetmeyeceğini, bu sayıyı çok daha ileri noktaya götürmek gerektiğini dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:

''Sizinle paylaşmak istediğim husus; kentsel dönüşüme çok ciddi destek vermemiz lazım. Bu bizim, çocuklarımızın geleceğidir, ülkemizin çağdaşlaşmasıdır. Hala bu kentsel dönüşümlerde karşımıza çıkan gruplar oluyor. Bu olacaktır. Ama bizler bu gecekondu bölgelerinde yaşayan, büyük şehirlerde yaşayan insanlar olarak bu tip aykırı çıkışları, devletin, milletin, topoğrafyanın, coğrafyanın aleyhinde olan bu tip çıkışları elimine etmemiz lazım. Bunlar bizim çocuklarımızın geleceğiyle oynuyor. Bu 72 dönüm yerde yapacağımız nedir? Bu boşaltacağımız yerin zannediyorum yüzde 80'ini park yapacağız. Hakikaten İstanbul'a örnek bir park olacak bu.''

-''DEVLET FAKİRDEN ALIP ZENGİNE VERİR Mİ?''-

Bayraktar, devletin fakirden alıp zengine vermek gibi bir şey yapmayacağını vurgulayarak, ''Evlere şenlik. Bu mantığı ortaya koyan, ileriye süren... TOKİ'nin 8 yılda yaptığı kentsel dönüşümlere bir bakalım. 177 yerde kentsel dönüşüm yaptık. Dünyanın en zor işidir bu. Devlet olmadan, Hükümet olmadan, mahalli idareler olmadan, millet olmadan olmaz. Kısaca, devlete rağmen bir şey yapamazsınız ama halka rağmen de bir şey yapamazsınız, başarılı olamazsınız. Burada iki ana eksen devlet ve millet el ele verecek'' diye konuştu.

Türkiye modern ve çağdaş olacaksa şehirleri kaçak ve salaş yapılardan kurtarması gerektiğini, bunun için TOKİ'de arkadaşlarıyla beraber özel sektörü aşan bir dinamizmle gecelere kadar çalıştıklarını ifade eden Bayraktar, ''Başarılı olduk olamadık o ayrı bir şey ama yaklaşık 500 bine yakın konut yaptık. Modern hayatın gerekleriyle bezenmiş yerleşim birimleri ürettik. 625 okul, 150'ye yakın sağlık tesisi yaptık. Yanında bir sürü sosyal donatılar... Bu gayretimizin devam etmesi lazım'' dedi.

Devletin fakirden alıp zengine vermeyeceğini bunun suistimal olacağını, bugüne kadar böyle bir şey yapmadıklarını, bunu yapmanın da manen, madden ve yasal olarak mümkün olmadığını belirten Bayraktar, ''Bunu söyleyenler hainlik yapıyorlar, önümüzü tıkıyorlar. Hiçbir vatandaşımız hakkını menfaatini kaybetsin istemeyiz ama bir adam tamamen haksız, kanunun yerinde bir şey yapmış, tabii ona karşı gelmemiz lazım. Ama bütün bunlara rağmen tapusu olana da orada oturana da hak sahibi olana da olmayana da hepsine bir şey veriyoruz ve devlet burada başka yerlerden kazanarak bunları yapıyor'' görüşünü dile getirdi.

-İSTANBUL'DA DEPREM DÖNÜŞÜMÜYLE İLGİLİ TOPLANTI-

Erdoğan Bayraktar, 31 Ekim Pazar günü İstanbul'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında deprem dönüşümüyle ilgili bir toplantı yapılacağını bildirerek, ''Yani devlet bu işe ciddi el atıyor. Biz de TOKİ olarak gayret ediyoruz bu işi Türkiye'nin birinci gündemine oturtalım, depremde insanlar ölmesin, bu kaçak yapılar şehirleri tıkamasın, su havzalarını, tarım havzalarını, tarihi dokuyu, SİT bölgelerini yok etmesin'' dedi.

TOKİ olarak 8 yıldır bir görev yaptıklarını belirten Bayraktar, ''Bundan sonra ana eksenimiz kentsel dönüşüm olacak, gecekondu dönüşümleri olacak. Ama devlet ve millet, halk beraber olursa bu iş meyvesini verir. Biz siyaset yapmak gibi bir hakkımız yok. Devletin memurlarıyız ve milletin hizmetçisiyiz. Biz bu işi yapacağız. Yaparsak yaparız, yapamazsak defolur gideriz. Hiçbir şey konuşmaya, devletin milletin işini engellemeye hakkımız yok. Bizim hesabımız pazara kadar değil, son noktaya kadar gayret edeceğiz. Vatanımızın, milletimizin refahı için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz Esenler'de yapmak istediğimiz de budur'' diye konuştu.

Projeyi Başbakan Erdoğan'ın da desteklediğini dile getiren Bayraktar, ürettikleri konutların maliyetinin yüzde 30 daha ucuzuna verilmesi için ''olur'' aldıklarını söyledi.

Ankara'da, İstanbul'da kentsel dönüşüm projeleri yaptıklarını çok sayıda gecekondu yıktıklarını anlatan Bayraktar, ''Bu kez dalga dalga İstanbul'daki 3,5 milyon konutun yarısını yenileyeceğiz'' açıklamasında bulundu.

Halkın desteği olursa İstanbul'u dönüştürebileceklerini, burada ''yandaşlığın'' olmayacağını ifade eden Bayraktar, ''Bunu söyleyenlerin lafını kendisine iade edin'' diye konuştu.

-''ESENLER'İN EN PROBLEMLİ YERLERİNDEN BİRİ...''-

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu da Oruç Reis Mahallesi'nin ilçenin en problemli yerlerinden biri olduğunu belirterek, burada oturanların bazılarında tapu varken topraklarının bulunmadığını, bazılarının toprağı varken tapularının olmadığını, bir kısmının tapusunun da başka mahallelerde çıktığını ifade etti.

Bölgedeki yapıların depreme karşı da dayanıksız yapılar olduğunu ve bunun için önlem alma sorumluluklarının bulunduğunun anlatan Göksu, ''TOKİ ile çalışarak Esenler'i dönüştüreceğiz ve adı gibi 'esen' bir yer yapacağız'' dedi.

Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu ile Oruçoğlu Mahallesi Muhtarı Rıza Taş'ın da katıldığı törende, konuşmaların ardından 72 bin metrekarelik alanda 389 adet yapı ile konut ve iş yeri toplam 1968 adet bağımsız birime ilişkin kentsel yenileme protokolü Erdoğan Bayraktar ile M. Tevfik Göksu tarafından imzalandı.

 



Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,868 µs