En Sıcak Konular

Minerallerin sırrı

22 Ekim 2010 13:24 tsi
Minerallerin sırrı Çin'in derdi bambaşka...

Henüz Türk basınının dikkatini çekmeyen, küresel çapta önemli sonuçlar doğurabilecek bir gelişmeyi iyibilgi, okuyucuları ile iki gün önce paylaşma fırsatı bulmuştu. Konuyla ilgili olarak uluslararası çapta dikkat çeken ilk haberi New York Times'dan Keith Bradsher kaleme almıştı. Haberde Çin'in, ABD'ye yaptığı nadir mineral ithalatını kısıtlama kararı aldığı söylendikten sora, bu kararın ABD'nin yüksek teknoloji  sanayiini derinden sarsabileceği ihtimali üzerinde duruluyordu. Bradsher, haberinde Çin'in bu hamlesinin arkasındaki sebebi şöyle değerlendirmişti: ABD'deki bir yerel mahkeme, United Steelworkers adlı sendikanın başvurusu üzerine, Çin devletinin "yenilenebilir enerji sektöründeki sübvansiyonlarını" soruşturma kararı alıyor, Çin'de buna nispet olarak, ABD'ye yaptığı nadir bulunan mineral ithalatını kısıtlamaya gidiyor. Peki ABD mahkemesi neden Çin'i soruşturmaya kalkışıyor, denilince de ona sebep olarak da Çin ile ABD arasındaki döviz gerginliği gösteriliyor.

Yalnız bu mantık zincirinde bir eksiklik var. Keza Çin sadece ABD'ye değil, tüm dünya ülkelerine yaptığı nadir mineral satışında kısıtlamaya gideceğini ilan etmiş durumda. Karar, önümüzdeki seneden itibaren geçerli olacak. ABD'nin farkı, bu karardan daha erken etkilenecek olması. Madem iş ABD ile Çin arasında, Çin neden diğer dünya ülkelerine olan ithalatı da kısıtlama kararı aldı? Ayrıca bunun da ötesinde, Bradsher'in haberinde atladığı bir başka detay daha var ki, Çin, söz konusu minerallerin Japonya'ya ihtalini geçen ay yapmamış! (Çin ile Japonya arasındaki balıkçı gerginliğini hatırlayın!) Yani olayı sadece ABD ile Çin arasındaki bir gerginliğe indirgemek, tutarsız bir tablo ortaya koyuyor.

İşte, Çin'in bu kararını Foreign Policy dergisindeki blogunda değerlendiren Steve Levine, konuyu Bradsher'dan daha derinlemesine inceleme imkanı bulmuş. Levine, konuya, Bradsher gibi politik değil, ekonomik perspektiften yaklaşmış. İki mineral piyasası uzmanına danıştıktan sonra, Bradsher, Çin'in kota kısıtlamasına gitmesinin ardındaki sebebi, Çin'in "merkezileşme" çabalarına dayandırmış. Şöyle ki:

Çin resmi makamlarının da belirttiği üzere, ortada ambargo diye bir şey yok. Evet, Çin gümrüklerinde bekleyen tonlarca mineral var ve bunlar ithal edilmediği için, mineral piyasası tavan yapmış durumda. Kilo başına dört dolar tutan mineraller, şimdi otuzaltı dolar civarında! Ama bunun sebebi, Çin'in güç gösterme hevesi değil! Çin devleti, topraklarındaki madenlerin işletmelerini tekrar düzenleme kararı aldı. 129 adedi yasal, belki de ondan yüzlerce kat daha fazla yasal olmayan madenleri tek çatı altında toplamaya çalışıyor. Bunun da arkasında ekonomik kaygılar yatıyor. Keza, merkezi çatı altında toplanmış maden endüstrisi, Çin'in piyasadaki fiyatları kendi lehine etkileyebilmesine yarayacak. Yani özetle Çin'in attığı adım, kısa vadede ekonomik, orta ve uzun vadede politik bir hamle.

Levine'in değerlendirmesine bakılırsa, telaşa düşecek bir durum yok. Evet ABD ile Çin arasında ekonomik anlamda bir çekişme söz konusu. ABD, Çin'in kendi ekonomisi üzerindeki etkisinden yıllardır çekiniyor. Gerek devlet tahvilleri olsun, gerek dolar-yen paritesi olsun, bilindik ABD paranoyası, dünyanın ikinci büyük ekonomisi tahtına oturmuş komunist Çin'i muaf tutmuyor. Ancak Çin'in bu hamlesini, erken bir savaş ilanı gibi algılamak, en yalın haliyle, yanlış bir analiz olacaktır.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 3,033 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,653 µs