En Sıcak Konular

'Füze olmazsa, soykırım kararı...'

22 Ekim 2010 12:44 tsi
'Füze olmazsa, soykırım kararı...' ABD'nin Türkiye'nin füze savunma sistemine itiraz etmesi durumunda "Ermeni soykırımı" kozunu oynamaya hazırlandığını bildirildi.

Hürriyet Daily News gazetesinde Barçın Yinanç imzalı habere göre, ABD'li yetkililer, Türkiye ile yürütülen görüşmelerde Ankara'nın İran konusuna yaklaşımı, İsrail ile ilişkilerindeki sorunlar ve NATO füze savunma sistemindeki tutumunun Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceğini belirleyeceğini bildirdi.

Haberde, ABD'nin Türk tarafına ayrıca bu konuların Türkiye'nin ileride kendisini nasıl konumlandırmak istediği açısından bir test niteliğinde olduğunu ilettiği ifade edildi.

Gazete, Washington'ın eğer bu üç meselede ilerleme kaydedilmemesi durumunda yılsonuna kadar sözde "Ermeni soykırımını" tanıyan bir kararın Kongre'den geçmesinin sürpriz olmayacağı mesajını diplomatik yollardan Ankara'ya bildirdiğini de yazdı.

"FÜZE SAVUNMASINI TÜRKİYE İLE GÖRÜŞÜYORUZ"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, ABD'den Türkiye'ye olası silah satışlarıyla ilgili olarak, "Türkiye, bir NATO müttefiki ve Türkiye'yi desteklemeye büyük önem veriyoruz. Türkiye ile ihtiyaçları konusunda görüşmelere devam ediyoruz" dedi.

Crowley, ABD'nin Avrupa'ya kurmak istediği, "Aşamalı Uyarlanabilir Yaklaşım" adı verilen füze savunma sistemi projesiyle ilgili bir soru üzerine de, bu projeyi ve bu projede Türkiye'nin oynayabileceği muhtemel rol konusunu Ankara ile görüştüklerini söyledi.

"Aşamalı Uyarlanabilir Yaklaşım"ın, önceki Amerikan yönetiminin stratejisinden bir farklılığı içerdiğine işaret eden Crowley, "Ortadoğu ve başka yerlerden kaynaklanan füze tehditleri nedeniyle, bunu NATO ile işbirliği içinde ve Avrupa'daki bazı ülkelerin desteğiyle yürütmekte olduklarını" kaydetti.

NATO bünyesinde dışişleri ve savunma bakanlarının katılımıyla geçen hafta önemli bir toplantı düzenlendiğini hatırlatan Crowley, o toplantıda Türkiye ile istişarenin de yapıldığına dikkati çekti.

Crowley, "Aşamalı Uyarlanabilir Yaklaşım'ı ve Türkiye'nin oynayabileceği muhtemel rolü Ankara ile görüşüyoruz. Herhangi bir kararın alındığına dair bilgim yok, ancak ortaya çıkan tehdidi ele alabilmek amacıyla zaman içinde bir kapasitenin inşa edilmesi için bu konu üzerinde NATO'daki ortaklarımızla çalışıyoruz" diye konuştu.

NATO, Türkiye'den Avrupa'ya yerleştirmeyi planladığı antibalistik füze kalkanına evsahipliği yapmasını istiyor. 19-20 Kasım'da Lizbon'da yapılacak NATO zirvesinde karara bağlanacak "füze kalkanı" projesi dahilinde önce denize SM-3 füze önleyici füzeler, daha sonra Patriot PAC 3 sistemi konuşlandırılması öngörülüyor. Zirvede anlaşma sağlanması halinde, füzeler Karadeniz, Doğu ve Kuzeydoğu Anadolu'ya yerleştirilecek.

Türkiye'nin ise iki noktada çekincesi bulunuyor. Birincisi, Ankara projenin Türkiye'yle sınırlı kalmamasını ve tüm NATO topraklarına yayılmasını istiyor. İkinci olarak ise Türkiye, NATO belgelerinde İran ve Suriye'nin tehdit olarak geçmesini istemiyor



Bu haber 955 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,111 µs