En Sıcak Konular

Özal’a suikast öncesinde ne oldu?

22 Ekim 2010 08:44 tsi
Özal’a suikast öncesinde ne oldu?

Özal'ın yakın kurmaylarından eski Devlet Bakanı Vehbi Dinçerler, 1988'deki suikastla ilgili konuştu.

Dinçerler, "Gürcistan Büyükelçisi, sayın bakan burada güvenliğim yok diyerek salonu terk etti. Çünkü simitçi, çiçekçi, kokoreççi bile içeriye girmişti" dedi.

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın öldürüldüğüne dair yapılan açıklamalara dönemin Devlet Bakanı Vehbi Dinçerler de farklı bilgiler vererek katıldı.

1988'deki ANAP Kongresi'nde Özal'a yönelik düzenlenen suikast sırasında ateş edenlere çok yakın oturduğunu anlatan Dinçerler, saldırganların protokol tribünün önünde olduğunu söyledi. Dinçerler, "Biz ateş edenleri görüyorduk. Ateş edenler diyorum çünkü iki kişi aynı anda ellerini kaldırıp ateş etti. Kısa boylu olan Kartal Demirağ elindeki kısa namlulu silah ile Tugut Bey'in solundaydı. Uzun boylunun ise uzun namlulu silahı vardı. Onlar ateş ederken ben ellerimi kaldırarak aman ne oluyor diye ayağa kalktım. Telaş ettim daha sonra ateş edildi. Bu işi yapanların iki kişi olduklarını Turgut Bey'e de söyledim. Yani savcılara ve ilgililere de bu bilgiler gitti ama sonra ne oldu bilmiyorum. Yeni yeni bazı şeyler duyuyoruz tahkikatla ilgili daha tam olarak hiçbirimiz öğrenemedik" şeklinde konuştu.

BÜYÜKELÇİ SALONU TERK ETTİ

Suikasttan önce çok ilginç bir hadise gerçekleştiğini söyleyen Dinçerler, bu bilgiyi ilk kez açıkladığını vurguladı. O dönemde büyükelçilerle arasının çok iyi olduğunu söyleyen Dinçeler, "Gürcistan Büyükelçisi beni gördü, selam verdi ve dedi ki 'Sayın bakan, sen salonun dışına bakma benim burada güvenliğim yok' diyerek salonu terk etti. 'Hatta bütün büyükelçiler çok tedirgin' dedi. Çünkü simitçi, çiçekçi, kokoreççi bile içeriye girmişti. Bu çok enteresan..." sözleriyle dikkat çeken anısını paylaştı.

KARANLIK BİR TABLO VAR

Emekli subay olan dönemin Anavatan Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Tuncay ile İçişleri Bakanı olan Mustafa Kalemli'nin koordinasyonunda kongrenin  organize edildiğini anlatan Dinçerler, salonda en az iki kişiyi gördüğünü vurguladı. "Allah'ın huzurunda da buna şahadet ederim" diyen Dinçerler şöyle devam etti: "Bu iş çok büyük bir organizasyonun oradaki uygulaması ve tatbikatıdır. İçerisinde gizli, yabancı servisler, Türkiye'nin düşmanları, her şey olabilir. Çok karanlık bir tablo var ortada. İncelendi mi, devlet güvenlik savcısı mı inceledi, ne oldu, ne olmadı, kayboldu gitti mesele."

DEFALARCA İZLEDİ

Özal'ın suikast görüntülerini izlemek için özel ekipmanlar getirttiğini ifade eden Dinçerler şöyle konuştu: "Turgut Bey bana, 'Suikasti defalarca kare kare izledim, bir kanaate vardım ama bunu devlet ve milletin menfaati bakımından söylemeyeceğim' dediğini biliyorum. Eğer suikast hadisesi aydınlatılırsa zehirlenip zehirlenmediği meselesi de anlaşılır. Esas itibariyle Türkiye'deki gizli tertipçilerin kim olduğu meydana çıkar. Bunların dış irtibatları deşifre olur. Suikast hadisesi aydınlanmazsa Türkiye'nin geleceğinde de çok şüpheli işler olabilir."

EN BÜYÜK TIKAÇ KÜRT MESELESİDİR

Özal'ın öldürülüp öldürülmediğini bilmediğini aktaran Vehbi Dinçerler, 1991'de Irak'tan 700 bin sığınmacının Türkiye'ye geldiğini hatırlattı. O dönemde devlet bakanı olarak koordinatör olduğunu ifade eden Dinçerler, Özal'ın Kürt meselesine bakış açısını ve yaşadığı birkaç olayı şöyle aktardı: "Turgut Bey ile beraber Güneydoğu'ya çok gittik. Genelkurmay ve Kuvvet komutanlarının olduğu gizli kapaklı toplantılara da katıldım. PKK sorunun çözülmesi için orada çok enterasan görüşmeler, konuşmalar oldu. Ama Turgut Bey'in Bitlis Paşa ile konuşmalarından haberdar değilim. Turgut Bey, 'Türkiye'nin geleceğinin önündeki en büyük tıkaç Kürt meselesidir. Bu meseleyi çözmeden Allah canımı almasın, ölmek istemiyorum' diyordu. Yolumuzun üstündeki en büyük taş budur Allah bana ömür versin diyordu."

bugün



Bu haber 908 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,451 µs