En Sıcak Konular

Askerlikte son karar Atina dönüşü

22 Ekim 2010 08:34 tsi
Askerlikte son karar Atina dönüşü
Tek tip ve bedelli askerlik konusuna son noktayı koymak üzere dün Genelkurmay Başkanı Koşaner'den brifing alan Başbakan Erdoğan, son kararını Atina gezisi sonrası verecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'den askerlik konusunda geniş bir brifing aldı. Genelkurmay Başkanlığı Personel Daire Başkanı Korgeneral Raif Akbaş'ın da katıldığı brifinge Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katıldı. 2 saat süren brifingte TSK'nın asker ihtiyacı, terörle mücadele konusunda gereken asker miktarı, Türkiye'de genç erkek sayısına göre önümüzdeki yılların asker potansiyeli ortaya kondu.

EŞİT SÜRELİ ASKERLİK

25 Ağustos tarihinde devir teslim töreninde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in 'tek tip askerlik' önerisine karşın kamuoyunda oluşan 'alternatif öneriler' de görüşmede ele alındı. Görüşmeden sonra yapılan açıklamada tek tip askerlik vurgusu yapılmazken 'Eşit süreli askerlik sistemi hakkında sunum' yapıldığı belirtildi. Bu tabirin tek tip askerlik sözünün revize edilmiş hali olduğu ve son bir haftadır gündeme gelen 'aynı koşullarda olanların eşit süre askerlik yapması' sözüyle paralel olduğu dile getirildi. Görüşmede Genelkurmay Başkanlığı tarafından gündeme getirilen 9 ya da 12 ay olarak tek tip askerlik dayatmasının gerçekleşmediği öğrenildi. Bunun yanısıra TSK, uzun ve kısa dönem askerlik sürelerini yedek subaylık süresine çekmeyi planladığını dünkü sunumda iletti. Yedeksubaylık süresi olan 12 aylık sürenin, normal askerlik süresi olarak yapılması, yani üç ay daha kısaltılması çalışmada öngörülürken, kısa dönemle ilgili olarak 8 aylık bir uygulamanın yapılmasının uygun olacağı ifade edildi. Yedeksubaylık süresinin de 12 ay olması ve ihtiyaca göre sayısı azaltılarak kullanılmasının uygun olacağı belirtildi. Yedeksubaylık konusunun tıp gibi birkaç alanla sınırlı olması da ele alındı. Askerlik süresinin kısalması nedeniyle silah altında olanların faydalanmasının da uygun olacağı belirtildi.

ÇALIŞMA GÜZELDİ

"Akdeniz İklim Değişikliği Girişimi" konulu konferansa katılmak üzere Atina'ya giden Erdoğan, burada da askerlik çalışmalarıyla ilgili bir soruyu cevapladı. Erdoğan, "eşit süreli askerlik" önerisiyle ilgili olarak " Çalışma güzeldi, devam ettireceğiz daha" ifadelerini kullandı.

Dövize devam bedelli yok

Yurtdışında çalışan ve yaşayan vatandaşların faydalandığı dövizli askerlik uygulamasının devam etmesi görüşü ağırlık kazanırken, ülkenin bir bölümünün beklediği bedelli askerlik konusunun ise gündeme gelmediği belirtildi.

yenişafak



Bu haber 1,075 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,487 µs