En Sıcak Konular

Bakan Uyardı: "Türkiye'de salgın halini aldı"

21 Ekim 2010 18:30 tsi
Türkiye'de gelişen bir halk sağlığı sorunu var; şişmanlık ve şişmanlıkla ilişkili olarak giden şeker hastalığı. Şimdi böyle bir kampanyaya da başlayacağız. Şişmanlık artık Türkiye'de bir salgın hastalık halini almış durumdadır.

(Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümü) "Herhangi bir bilgim yok. Doğrudan benim ilgi alanım içinde bir konu da olmadı. Bu konu tamamen Savcılığın Adli Tabiplliklerin ilgi alanında olan bir konudur. Bu konuda herhangi bir yorum yapmam mümkün değil. "

( Aile Hekimliği ) "Kasım ayı itibariyle de İstanbul'da Aile Hekimliği uygulamalarımız başlayacak.Yüzde 94 oranında yerler birimler dolmuş durumda. 762 kişiyle Sağlık Ocaklarında bir sağlık hizmeti veriliyordu. 750 kişiye verilen hizmeti şimdi 4 bin 500 kişiyle vereceğiz. "

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sağlık Bakanlığı ve Sabun ve Deterjan Sanayicileri Derneği tarafından ortaklaşa hayat geçirilen "Suya Sabuna Dokunun Hastalıklardan Korunun "kampanyasının tanıtımı için kameraların karşısına geçti.

Bakan Akdağ, ilk önce 3 Mart 2010'da başlayan kampanyayla ilgili konuştu. Kampanyanın başlangıcından itibaren 6 ay geçtiğini belirten Akdağ, "Birinci kampanyanın sonunda bir araştırma yaptık. Bu araştırmada el yıkama konusunda bilgi sahibi olan vatandaşların oranının yüzde 62 olduğunu tespit ettik. Bu çok yüksek ve memnuniyet verici verici bir oran. "dedi. Bakan Akdağ, temizlik bilincinin daha da pekiştirmek için, bölge ülkeleriyle bu konuda dayanışmayı artırmak istediklerini ifade etti. Akdağ, "Bu bilinci daha da pekiştirmek için, bölge ülkeleriyle de bu konudaki dayanışmayı arttırmak istiyoruz. "dedi. Konuşmasında 2008 yılında Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı bir araştırmanın sonuçlarını da paylaşan Akdağ, "2008'de Dünya Sağlık Örgütü bir rapor yayınladı. Dünyadaki her 5 çocuktan 4 'ü aşılanmakta, her 5 çocuktan 1'i de ellerini gerektiği gibi yıkamaktadır. Biz Sağlık Bakanlığı olarak aşılamaya önem veriyoruz. Aşılamadan daha kolay bir yöntemi ise, çocukların yüzde 20'si uyguluyor "dedi.Bakan Akdağ, "Türkiye'de durum son derece iyi. Bundan mutluluk duyuyoruz. "dedi.

"ÜLKEMİZDE BU ORAN 1.5 KİLO CİVARINDA"

Türkiye'de sabun kullanımının son derece iyi seviyede olduğunu kaydeden Bakan Akdağ, "Avrupa'da kişi başına yıllık ortalama sabun tüketimi 360 gram. Ülkemizde bu oran 1.5 kilo civarında. Bunun belli bir oranının Anadolu'da vücut ve çamaşır yıkamada kullanıldığını biliyoruz. Şimdi bir çalışma yapıp bunun ne kadarının el yıkmada kullandığını araştıracağız. Türkiye'de sabun kullanımının ortalama bir Avrupalının sabun kullanımından daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye bu aşıdan iyi bir noktadadır. "diye konuştu. Bakan Akdağ kampanyada Türkiye ile KKTC, Tacikistan, Gürcistan, Moğolistan ve Özbekistan'ın da birlikte hareket edeceğini kaydetti.

ŞİŞMANLIĞA SALGIN HASTALIK BENZETMESİ

Konuşmasından bulaşıcı hastalıklar konusuna da değinen Akdağ, Türkiye'nin bulaşıcı hastalıklar konusundan gelişmiş ülkelerin ulaştığı seviyeye ulaştığını kaydetti. Bakan Akdağ konuyla ilgili çeşitli örnekler de vererek, sıtmanın 10 bin civarından görüldüğünü bu oranın 2009'da 30 küsur vaka olduğunu, kızamık vakası 10 -15 bin kişiye ulaşırken yerli kızamık vakasının Türkiye'de görülmediğini belirtti. HIV virüsü ve verem konusunda vaka oranlarının son derece düşük olduğunu kaydeden Akdağ, şişmanlık konusuna da değindi. Akdağ, "Türkiye'de gelişen bir halk sağlığı sorunu var; şişmanlık ve şişmanlıkla ilişkili olarak giden şeker hastalığı. Şimdi böyle bir kampanyaya da başlayacağız. Şişmanlık artık Türkiye'de bir salgın hastalık halini almış durumdadır. Şimdi en büyük mücadelemiz el yıkamadan sonra, şişmanlık sorunuyla ilgili olacak. "dedi. Bakan Akdağ'ın konuşmasının ardından kampanyayla ilgili Türkiye ile işbirliği yapan ülkelerde gösterilecek olan reklam filminin tanıtımı yapıldı.

"750 KİŞİYE VERİLEN HİZMETİ ŞİMDİ 4 BİN 500 KİŞİYLE VERECEĞİZ "

Bakan Akdağ daha sonra, Şişli Nilüfer Altun İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencileriyle birlikte sabunla ellerini yıkadı. Ardından da öğrencilerle birlikte poz verdi. Bakan Akdağ kampanyanın sloganını söylemeyi de unutmadı. Bakan Akdağ, daha sonra sağlıklı olmak gerektiğine dikkat çekerek, bundan sonra gittiği yerlerdeki yemek servislerinden yeşil elmanın da bulunacağını söyleyerek yeşil elma yedi. Bakan Akdağ daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Akdağ, İstanbul'da 9 gün sonra uygulanmaya başlanacak Aile Hekimliği ile ilgili olarak, "Kasım ayı itibariyle de İstanbul'da Aile Hekimliği uygulamalarımız başlayacak.Yüzde 94 oranında yerler birimler dolmuş durumda. 762 kişiyle Sağlık Ocaklarında bir sağlık hizmeti veriliyordu. 750 kişiye verilen hizmeti şimdi 4 bin 500 kişiyle vereceğiz. Bu arada çok az sayıda yerleşim birimi açısından belki başlangıçta oralara hekim yerleştirememiş oluyoruz. Bunun da sebei hekim eksikliği değil. Hekimlerimizin yer bulma sorunu var. "dedi. Bakan Akdağ ufal tedfek aksaklıklar yaşanacağını söyleyerek, vartandaşlara bir çağrıda bulundu. Bakan Akdağ www.ailehekimligi.gov.tr internet adresinden vatandaşların Aile Hekimini öğreneceğini ve bu hizmetlerin tamamen ücretsiz olacağını kaydetti.

BAKAN AKDAĞ'DAN GAZ AÇIKLAMASI

Bakan Akdağ, sentetik uyuşturucuyla mücadelede yaşanan sıkıntıyla ilgili olarak ise, "Listeye konması gereken yeni maddelerle ilgili çalışmaları süratle sürdürüyoruz. Bu hususta herhangi bir gecikmenin yaşanacağını da zannetmiyorum. "dedi. Kamu Hastane Birlikleri çalışmasının Türk Tabipler Birliğinin tepkisini çekmesine yönelik ise, "Türk Tabipler Birliği birkaç istisması hariç bizim sağlıkta dönüşüm programımızın hangi aşamasına karşı çıkmadı ki, buna da karşı çıkmasın." dedi. Bakan Akdağ, bu karşı çıkışı önemli görmediklerini belirtti. Hastaneler birliğiyle gelecek olan daha verimli, yöneticilerinin çok daha performanslarını geliştirmek zorunda oldukları yeni bir model olarak Hastaneler Birliği Kanunu getiriyoruz. Onun dışında sağlık çalışanlarının hak kaybı gibi bir durum yok "şeklinde konuştu. Bakan Akdağ, 25 Mart 2009'da Kahramanmaraş'ta bir helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve kokpittekilerin karbonmonoksit gazından zehirlenerek öldüğü iddialarına yanıt verdi. Bakan Akdağ bu konuyla ilgili kendisine ulaşan bir bilgi olup olmadığı sorusuna "Herhangi bir bilgim yok. Doğrudan benim ilgi alanım içinde bir konu da olmadı. Bu konu tamamen Savcılığın Adli Tabiplliklerin ilgi alanında olan bir konudur. Bu konuda herhangi bir yorum yapmam mümkün değil. "diye yanıt verdi.

milliyet



Bu haber 892 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,866 µs