En Sıcak Konular

Mazlumder: Yalçınkaya tehdit etti

21 Ekim 2010 16:50 tsi
Mazlumder, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının açıklamasının, ''Kuvvetler ayrılığı ilkesini hiçe sayan ve yasama organına emir veren, tedbir uygulamakla tehdit eder nitelikte'' olduğunu bildirdi.

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlumder), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının açıklamasının, ''Kuvvetler ayrılığı ilkesini hiçe sayan ve yasama organına emir veren, tedbir uygulamakla tehdit eder nitelikte'' olduğunu bildirdi.

Mazlumder Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı önünde toplanan Mazlumder üyeleri adına yaptığı basın açıklamasında, başörtüsünün temel hak ve özgürlüklerden ifade özgürlüğü kapsamına girdiğini belirterek, ''Eğitim hayatı ya da iş hayatında kıyafetten dolayı yaşanan hak kayıpları insan hakları ihlalidir. Kamu güvenliği genel ahlak gibi zorunluluklar dışında kimsenin ifade özgürlüğü tartışılamaz'' dedi.

Genel ahlakın zamana ve zemine göre toplumun normalini ifade ettiğini ve değişken olduğunu kaydeden Ünsal, ''Bu ifade kısıtlayıcı duruma takılıyor ise ancak yasa kudretinde bir tedbirle ve tayin edilmiş bir zaman için olmak koşuluyla ertelenebilir. Eğitim hayatında ya da iş hayatında yüzü tamamen örtecek ve kişinin tamamen tanınmasını engelleyecek giysi kullanılamayacağı gibi plaj kıyafeti de giyilemez'' diye konuştu.

 

Kıyafetin kişinin kendini ifade biçimi, estetik tercihi olduğunu ve kimseyi ilgilendirmeyeceğini ifada eden Ünsal, şunları kaydetti:

''Kamu idaresi bazı mesleklerin icrası için üniformalar tayin edebilir. Temel haklardan olan ifade özgürlüğünü kısıtlamamak koşuluyla üniforma tayini mümkündür. Bir kimse tercih hakkını kullanarak saçını göstermek istemiyorsa, üniforması da bu talebe uygun modifiye edilebilir ve böylelikle her mesleği icra edebilir.

Kamuda hizmet veren kimse kendi subjektif tercihine uygun kıyafet giyemez, bu onun tarafsızlığını bozar yaklaşımı tamamen akıl dışıdır. Bir başka ifadeyle başını örtenler başını açanlara tarafsız davranamazlar demek, zımnen başını açanlar başını örtenlere tarafsız davranamıyor demektir. Bu elbette hastalıklı bir yaklaşımdır. Kısacası, gerek eğitim hayatında gerekse de çalışma hayatında hem özgürlükleri hem de sosyal barışı korumanın yolu 'aynı şekilde özgür ve aynı şekilde eşit bireylerin tercih hakları da aynı şekilde saygındır' yaklaşımını benimsemekten geçer.

Mazlumder, Başsavcı ve kamu gücünü kullanan diğer görevlileri, evrensel ilkeleri ideolojik takıntılarına kurban etmemeye çağırır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının açıklaması, kuvvetler ayrılığı ilkesini hiçe sayan ve yasama organına emir veren, tedbir uygulamakla tehdit eder niteliktedir.''

 



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,165 µs