En Sıcak Konular

Arınç: Yeni RTÜK yasasını herkesi dinleyerek hazırladık

21 Ekim 2010 16:46 tsi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile ilgili hazırlanan yeni tasarıya ilişkin ''Türkiye, özellikle radyo televizyon yayıncılığında bizzat katkısı olan kuruluşlar böyle bir çalışma bekliyordu.'' dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu'nda, 'Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Kanun Tasarısı'nın alt komisyon raporu üzerinde görüşmelerine katılan Arınç, komisyonun, tasarıya ciddi katkılarda bulunarak bir rapor hazırladığını kaydetti. RTÜK Yasası'nın 1994 yılında çıktığını, aradan 16 yıl geçtiğini ve bu nedenle kanunun eskidiğini hatırlatan Bülent Arınç, AB sürecindeki müktesebata uygun olarak bazı değişikliklerin yapılmasının de gerekli olduğunu söyledi.

Tasarının hazırlanmasının bir yıl sürdüğünü ve bu süre içinde RTÜK üyeleri, ilgili kurum ve kuruluşlar ile STK'lar ile görüşüldüğünü ve uzun süren iyi bir hazırlık sürecinden geçildiğini anlatan Arınç, ''Etraflıca baktık meselelere. Önerisi olan herkesi dinledik. Umuyorum iyi bir neticeye varırız.'' ifadelerini kullandı. Arınç, hazırlanan tasarıyla lisans süresini artırdıklarını ifade etti.

Mevcut düzenlemeye göre, RTÜK'ün brüt reklâm gelirlerinden yüzde 5 oranında pay aldığını, bu durumdan şikâyet edildiğini belirten Arınç, yeni tasarıda bu payın yüzde 3'e indirildiğini kaydetti. Arınç, Milli Eğitim katkı payı da alındığına işaret ederken, bu payın sonlandırılması için Bakanlar Kurulu'nun bir karar alması gerektiğini belirtti. TRT'nin, RTÜK denetimi dışında olduğunu hatırlatan Arınç, şunları söyledi: "Özel televizyonları denetleyen RTÜK'ün, TRT'yi de denetlemesi gerektiği kanaatindeyiz. Bu, TRT tarafından kabul edilmiyor, istenmiyor olabilir ama biz yayınların denetlemesinde RTÜK'e görev verilmesini uygun gördük."

Arınç, tasarıda, seçim dönemindeki yayınlar, siyasi parti reklamlarının yapılabilir hale gelmesi, yayın ilkelerinin yeniden belirlenmesi, sağlık alanında belli kurallarla reklama izin verilmesi, RTÜK tarafından kuruluşlara verilen uyarı ve cezalar gibi konularda da bazı düzenlemelerin yer aldığını açıkladı.

(CİHAN)



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,202 µs