En Sıcak Konular

Rusya 59 milyar dolarlık özelleştirme yapacak

21 Ekim 2010 16:11 tsi
Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in Kremlin’in bütçe açığını kapatmak için yapmayı planladığı 59 milyar dolarlık özelleştirme planını imzalayacağı bildirildi.

Rus haber ajansları, Putin’in bugün yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında önümüzdeki 5 yıl içinde devlete ait 900 kurumun hisselerinin satışını öngören 59 milyar dolarlık özelleştirme planına nihai şeklini vermesi bekleniyor.

Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Şuvalov da Rus haber ajansı RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada, hükümetin devlete ait bulunan enerjiden, tarıma, bankacılıktan ulaştırmaya çok sayıda kurumun özelleştirilmesini öngören planı kabul ettiğini söyledi.

RİA Novosti, tarihte ilk kez bir Rus hükümetinin Rus Demiryolları’nın yüzde 25’ini ve ülkenin en büyük denizcilik nakliye şirketi Sovcomflot’un yüzde 50’sini özelleştirmeye hazırlandığını belirterek, söz konusu iki kurumun özelleştirmesinin 2011-2013 yılları arasında olacağını kaydetti.

Rus hükümeti devlete ait olan Rosneft petrol şirketinin ilk etapta yüzde 15’lik hissesini, 2012 yılından sonra da hisse satışını kademeli olarak artıracağı ve 2015 yılından sonra hisse devletin buradaki payını sıfıra düşürmeyi planlıyor.

Şuvalov, devlete ait olan Transneft ve Zarubejneft petrol şirketlerinin deniz aşırı projelerde yer almasından dolayı bu şirketlerin özelleştirilmesinin düşünülmediğini söyledi.

Rusya’nın en hidro-enerji üretici şirketi olan RusHydro şirketinin yüzde 8’lik hissesini 2013 yılından önce ve yüzde 25’e kadar olan hissesini de 2015 yılından önce satabileceklerini belirten Şuvalov, yine devlete ait olan Birleşik enerji Sistemleri (FGC UES) şirketinin de hisselerinin de yüzde 4,11’lik bölümünü satabileceklerini kaydetti.

Özelleştirme planı kapsamında tarım alanında kredi ver Rosagroleasing şirketinin yüzde 50’lik hissesi de 2013-2015 yılları arasında, Birleşik Hububat şirketinin ise hisselerinin tamamının 2013 yılından önce satılması bekleniyor.

Ülkenin en büyük ikinci bankası olan VTB’nin de ilk etapta bu yıl içinde yüzde, gelecek yıl yüzde 10 ve 2012 yılında da yüzde 15’lik hissesi özelleştirilecek.

Merkez Bankası’na ülkenin en büyük bankası olan Sberbank’taki hissesini düşürme önerisinde bulunan Rus hükümeti, başkent Moskova’daki uluslararası Şeremetyevo Havaalanı satmaya ve Rus hava yolları Aeroflot’taki çoğunluk hisselerini elinden çıkarmaya hazırlanıyor.

Rusya bütçesi son 10 ilk kez geçen yıl yüzde 5,9 oranında açık vererek kırmızı kategoriye düşerken, gelecek 5 yıl boyunca da bütçe açığının devam etmesi bekleniyor.



Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,621 µs