En Sıcak Konular

Erdoğan'a 'tek tip askerlik' brifingi

21 Ekim 2010 13:44 tsi
Erdoğan'a 'tek tip askerlik' brifingi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in haftalık olağan görüşmesi 2 saat sürdü.

 Görüşmede Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner, tek tip askerlik konusunda Başbakan Erdoğan'a brifing verdi. Görüşme sonrasında Başbakanlık'tan yapılan açıklamada ''Eşit süreli askerlik sistemi hakkında sunum yapıldı'' denildi ve askerlik konusunda 'eşit süreli askerlik' tanımı ilk kez kullanıldı.

Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz günlerde uzun süredir beklenen tek tip askerlik konusunda Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı hazırlık çalışmasının kendisine sunulacağını belirtmişti. Konuyla ilgili görüşme Başbakanlık Resmi Konutu'nda gerçekleştirildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner, 11.30'da başlaması planlanan görüşme için saat 11.20'de Başbakanlık Resmi Konutu'na geldi. Koşaner'in hemen öncesindeyse İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Genelkurmay
Başkanlığı Personel Daire Başkanı Korgeneral Raif Akbaş Başbakanlık Resmi Konutu'na giriş yaptı.

Görüşmeye, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve ilgili bürokratlar da katıldı.

KISA DÖNEM 8 AY, UZUN DÖNEM 12 AY

Genelkurmay'ın Başbakan Erdoğan'a sunduğu hazırlık raporunda tek tip askerlik konusunda uzun dönem ve kısa dönem askerlik sürelerinin yenilenmesi konusu birinci önceliği taşıyor. Kısa dönem askerliğin 6 aydan 8 aya çıkarılması, uzun dönem askerliğin ise 15 aydan 12 aya düşürülmesinin planlandığı iddia ediliyor.

Bunun yanı sıra raporda yedek subaylık konusunda da birtakım düzenlemeler bulunduğu belirtiliyor. Bu düzenleme kapsamında yedek subaylığın tıp ve bazı mühendislik alanları ile sınırlandırılması öngörülüyor. Bedelli askerlik konusunun ise raporda yer almadığı belirtilirken görüşmede gündeme geldiği sanılıyor.

'EŞİT SÜRELİ ASKERLİK SUNUMU'

Toplantı sonrası Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, "Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan 'Eşit süreli askerlik sistemi' başlıklı sunum çerçevesinde askerlik sistemimizin mevcut durumu gözden geçirilmiştir" denildi.

SINIR BİRLİKLERİ DE GÜNDEMDE

Görüşmede sınır birlikleri konusunun da gündeme gelmiş olabileceği belirtiliyor. Terörle mücadele için kurulması düşünülen özel hudut birliklerini Başbakan Erdoğan, Temmuz ayında partisinin il başkanları toplantısında gündeme getirmişti. Erdoğan, bunun ayrı bir ordu olmadığını kritik ve hassas bölgelerde profesyonel güvenlik gücü şeklinde görev yapmaları düşündüklerini anlatmıştı.



Bu haber 928 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,661 µs