En Sıcak Konular

Bursa, Türkiye'den önce AB'ye giriyor

21 Ekim 2010 13:18 tsi
Bursa, Almanya'nın Hessen eyaleti ile imzalanacak ekonomik, sosyal, sanayi, spor ve öğrenci değişimi protokolü sayesinde Türkiye'den önce Avrupa Birliği(AB)'ne adım atacak.

Ayrıcı protokol ile Hessen eyaleti, Brüksel'de bulunan özel temsilciliğinde, Bursa'ya da özel bir bölüm ayıracak.

Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı ve Avrupa Entegrasyon Bakanı Jörg-Uwe Hahn beraberinde Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Alois Lenz, Darmstadt Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Dierk Moeter ile 25 kişilik heyet birlikte Bursa'ya geldi. Heyet, Marigold Otel'de düzenlenen basın toplantısı ile yapılan görüşmeler ve protokolün içeriği hakkında bilgi verdi. Vali Şahabettin Harput, imzalanacak protokolün iki şehir arasındaki işbirliğini ilerleteceğini belirtti.

Vali Şahabettin Harput, söz konusu kardeşlik ve işbirliği protokolünü çok önemsedikleri belirterek, "Çünkü Bursa ile Hessen, ekonomik, sanayi, ulaşım ve termal imkânları yönünden birbirine çok benzeyen, aynı zamanda çok güçlü potansiyele sahip iki bölge. Amacımız iki ülke ve bölge arasında var olan bu zengin potansiyeli güzel bir işbirliği ile iki bölge insanlarının çıkarına en iyi şekilde geliştirmek." dedi.

Bursa ile Hessen arasında 1972'den beri sıcak kardeşlik bağları olduğunu belirten Harput, işbirliği protokolü ile ekonomik, sanayi kültürel, sportif ve öğrenci değişimi gibi alanlarda ilişkileri geliştirmek istediklerini belirtti. Harput, ayrıca protokole Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) gibi kurum ve kuruluşlarında katkıda bulunduğunu söyledi.

Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı Jörg-Uwe Hahn, Hessen'de Bursa ve Darmstadt arasında bir işbirliğinin var olduğuna dikkat çekerek, bu özel işbirliğine yenisini eklemek istediklerini kaydetti. Bu nedenle bugün önemli bir protokole imza atacaklarını vurgulayan Jörg-Uwe Hahn, "Buna Eskişehir ve Bilecek illeri de dâhil edildi. Hessen eyaletinin Bursa dışında Fransa, İtalya ve Polonya ile de bu protokolü bulunuyor. İşbirliği kapsamında genç kesimin daha iyi kaynaşması için öğrenci değişimi konusuna çok sıcak bakıyoruz." şeklinde konuştu.

"BURSA AB'YE TÜRKİYE'DEN ÖNCE GİRDİ"

Jörg-Uwe Hahn, ekonomik ve hava yolu olarak çok geniş bir kapasiteye sahip olduklarını dile getirerek, şunları kaydetti: "Bunu da işbirliğinde kullanmak istiyoruz. Bursa ile AR-GE çalışmalarını birlikte yürütmekten memnuniyet duyarız. Aynı zamanda bizim Brüksel'de bir binamız var. Ben sayın valim ve heyet arkadaşlarım ile görüştüm. Biz en kısa zamanda Brüksel'de bulunan Hessen eyaletinin bölgesel çalışmalar için ayırdığı binada Bursa içinde bir yer açmak istiyoruz."

Eyalet hükümeti olarak Türkiye'ye AB yolunda destek için görüşmeler yapacaklarını söyleyen Jörg-Uwe Hahn, "Bu tür ilişkilerin geliştirilmesi konusunu sadece hükümetlere bırakmamak lazım. Bu nedenle bizim eyaletteki parlamenterler, bu konuyu oy birliği ile kabul ederek, Bursa ile işbirliğini karara bağladı." ifadesini kullandı.

Almanya'ya vize sorunu ile ilgili soruya ise Başbakan Yardımcısı Jörg-Uwe Hahn, "Bu konu sadece Almanya ve Türk ilişkileri kapsamında ele alınacak konu değil, AB sınırları ve Jengen yasalarına göre değerlendirilecek bir konu. Ben İçişleri bakanımız ile bu konuyu tekrar görüştüm ve bu konunun sorunsuz gerçekleşmesi için ricada bulundum. Eğer Bursa'dan Hessen eyaletine bir grup gelirse bize başvursunlar biz onlara gerekli yazıyı verir ve bu konunu sorunsuz halledilmesini sağlarız." şeklinde cevap verdi.

Jörg-Uwe Hahn, ayrıca Bursa'dan uluslararası uçuşlarda yalnızca Almanya'ya uçak bulunduğunu belirterek, bu işbirliği sonrasında Almanya'dan da Bursa'ya direk uçuşlar için gerekli girişimlerde bulunacaklarını söyledi. Almanya'dan gelen diğer konuklarda işbirliğinin geliştirilmesini istediklerini belirterek, gördükleri konukseverlik için teşekkür etti.

ALMAN HEYETİN BURSA DARMSTADT'TA SİMİT KEYFİ

Almanya Hessen eyaleti Darmstadt'ın Bursa'da isminin verildiği caddeye geçerek esnafla sohbet edip caddeyi gezdi. Girdikleri bir fırından esnafla sohbet eden Alman heyet, burada pişirilen 'Alman köy ekmeği'ni yakından inceledi. Ardından fırıncının ikram ettiği simidi caddede gezerek yiyen Alman Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı Jörg-Uwe Hahn ve beraberindekiler gösterilen ilgiden oldukça memnun kaldı.

İşbirliği kapsamında bu gün Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un da hazır bulunacağı bir tören ile söz konusu protokol, İstanbul Conrod Otel'de Bursa Valisi Şahabettin Harput ve Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı Jörg-Uwe Hahn tarafından imzalanacak.

cihan



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,662 µs