En Sıcak Konular

Çin istihbaratı: 'Karışmayın.. Bende'!

21 Ekim 2010 13:17 tsi
Çin istihbaratı: 'Karışmayın.. Bende'! Batı’nın dişli düşmanı Kuzey Kore lideri Kim Jong-il hanedanını devretmeye hazırlanıyor. Resimlerini gazetelerde görmeye başladığınız oğlu Kim Jong-Un müstakbel lider. Ama bir oğul daha var. Çin’de. Bu vesileyle Batı'nın en korktuğu adamla da

Kuzey Kore ABD ve Batı tarafından “şer ekseni”nin en tehlikelisi olarak tanımlanalı hayli oluyor. O günden bu yana değişin bir şey de yok Batı açısından. Aslında Kuzey Kore için de yok, Batı’yı en büyük bela olarak görmeye devam ediyorlar.

Değişen yok ama değişecek yok. Kuzey Kore lideri Kim Jong-il tahtını oğluna bırakmaya hazırlanıyor ve Kim Jong-un da ilk kez halk karşına çıkarak (general yapıldıktan sonra) global kamuoyuna yüzünü gösterdi.

Kuzey Kore Batı için ne kadar sıkıntılı bir konuysa-sadece kendisi için değil Batı’nın yüksek menfatleri bulunan tüm bölge için-Çin için de o derece önemli ve kritik bir ülke.

K.Kore’nin sırtını Çin’e dayadığı bilinen bir gerçek ve Çin de Kim Jong-il’in arkasından çekilmediği gibi, müstakbel liderin arkasında da duracak. Ama bunun için önce ülkenin huzur içinde, herhangi bir iç veya dış sıkıntıya maruz kalmadan yeni liderine kavuşması gerekiyor.

Küçük sorunlardan biri, halen Çin’de bulunan diğer oğul Kim Jong-un. Aslında büyük olan o. Veliaht yani. Fakat Kim Jong-un gerçekten de taht bırakılacak biri değil.

Kardeşinden çok farklı ve eğlenceyi seviyor. Kontrolsüz hareketler yapabiliyor. Güvenilir değil. Daha kısa süre önce Japon televizyonuna bağlanarak kardeşinin lider adaylığını eleştirdi. Sonra da “bana ne, umurumda bile değil aslında” dedi.

Ardı sıra gelen bu açıklamalar bile ne kadar değişken bir ruh hali olduğunu gösteriyor. Yine de Kim Jong-un en azından şimdilik sorun çıkartacak güce sahip değil.

Geçiş sürecinde asıl önemli olan konu ise ülkenin dış etkilere de açık kalabilecek iç dengeleri. İşte bunların hepsi Çin’i çok ilgilendiriyor. Onlar da bu işi hakkıyla yapabilecek adamı bulmuşlar.

O kişi Zhou Yongkang. Biz de tanınmadığını biliyoruz. Ama tanınmalı. Çünkü bu kişi Batı’nın en korktuğu ve yakından izlediği Çinliler’in başında geliyor. Zira Çin İstihbarat Teşkilatı’nın 1 numarası!

Gerçek bir komünist ve partinin en güçlü liderlerinden. 68 yaşında ama pek göstermiyor. Hakkında daha yazılacak çok ama şu an için bilinmesi gereken ve ABD, Japonya, Tayvan, Güney Kore başta olmak üzere tüm Batı dünyasının bilmesi gereken, K.Kore’deki değişimi onun yöneteceği. Usuletle ve suhuletle!



Bu haber 1,783 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,587 µs