En Sıcak Konular

MAZLUMDER'den Başsavcı Yalçınkaya'ya tepki

21 Ekim 2010 12:24 tsi
İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği(MAZLUMDER) Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, üniversitede başörtüsü serbestisinin laikliğe aykırı olduğu yönündeki sözlerini protesto etti.

Cumhuriyet Başsavcılığı önünde açıklama yapan MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Yalçınkaya'nın yapmış olduğu açıklamayı kuvvetler ayrılığı ilkesini hiçe sayan ve yasama organına emir veren tehdit eden bir açıklama olarak niteledi. Ünsal, Yalçınkaya'yı, ideolojik saplantılarından kurtulmaya, hukuka ve evrensel değerlere saygı duymaya davet etti.

Söz konusu açıklamayı dini değerlere dair insan hak ve özgürlüklerinin kullanımına yönelik yaklaşım olarak değerlendiren Ünsal, açıklamanın modası geçmiş modernist din algısına sahip bir zihnin yaklaşımı olduğunu söyledi.

Açıklamanın bir hukuk metni olmaktan çok ideolojik muhtıra dilinin kullanan bir açıklama olduğunu belirten Ünsal, "Fiili bir durum olarak uygulanan başörtüsü yasağına temel teşkil eden dayanakların hukukiliği konusundaki sorunları taammüden dikkatten kaçırmaktadır. Açıklama metninde Anayasa Mahkemesi'nin yasa koyucu gibi davranamayacağı, temel haklara ilişkin kısıtlamaların ancak yasa ile yapılabileceği gibi en temel hukuk bilgisi göz ardı edilmiş, politik ve ideolojik bir dil kullanılmıştır." diye konuştu.

Başsavcı Yalçınkaya'nın açıklamasındaki hukuki sorunların bununla da sınırlı kalmadığını ifade eden Ünsal şöyle devam etti: "Başsavcı hayatın rutini ve realitesi içerisinde eski anlamını yitirmiş olan ve kendisinin dahi 'şapka giymek' gibi bir kısım hükümlerini uygulamadığı 'Devrim Yasaları'na atıf yaparak, nostalji ile realite arasında intibak zorluğu çektiğini de göstermektedir."

Eylem nedeniyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı önünde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Açıklamanın ardından grup üyeleri olaysız bir şekilde dağıldı.

cihan



Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,698 µs