En Sıcak Konular

Afrika'da Aids tehlikesi sürüyor!

21 Ekim 2010 11:51 tsi
BM, Güney Afrika`da 1990`lı yıllarda AIDS yüzünden dibe vuran ortalama ömrün yavaş yavaş yükselmeye başladığını bildirdi.


BM`nin ``2010 Dünyada Kadın`` raporunda, yeni AIDS tedavilerinin, bölgedeki ortalama ömrün yavaş yavaş yükselmesini sağladığı, ancak hala 1990`ların başındaki düzeye ulaşmadığı, kadınlar açısından ise 90`ların başına göre ortalama ömrün çok daha az olduğu belirtildi.Rapora göre, Sahra Altı Afrika, Kuzey Afrika ve Orta Doğu`da kadınlar AIDS`e yol açan HIV taşıyan yetişkinlerin çoğunluğunu oluşturuyor.

Raporda, Afrika`nın güneyindeki Güney Afrika Cumhuriyeti, Namibya, Botsvana, Svaziland ve Lesoto`da 1990-1995 döneminde kadının ortalama ömrünün 64, erkeğin 59 olduğu, 2000-2005 arasında bu ortalamanın kadında 51, erkekte 49`a düştüğü, 2005-2010 yıllarında da ortalama ömrün yavaş yavaş artarak kadında 52, erkekte 51`e çıktığı ifade edildi.
AIDS`ten muzdarip Doğu, Orta ve Batı Afrika`da da ortalama ömürde yavaş yavaş artış olduğu, kadınların ortalama ömrünün 57, erkeklerin 54`e yükseldiği bildirildi.

Sahra Altı Afrika`nın HIV`den en çok etkilenen bölge olmayı sürdürdüğü de kaydedildi. BM`nin son raporunda, kadınların erkeklerden 5 yıl kadar daha uzun yaşadığı, ancak özellikle Avrupa`daki kadınların kardiovasküler hastalıklarından hayatını kaybetmesi riskinin erkeğe oranla daha yüksek olduğuna dikkat çekildi.

En uzun yaşayan kadınlar ortalama 86 yaşla Japonya`dakiler olurken, en uzun yaşayan erkekler 80 yaş ortalamasıyla İzlanda`dakiler oldu. Ortalama ömür endeksinin alt sıralarında ise Afganistan ve Zimbabve yer alırken, bu ülkelerde hem kadın hem de erkek için ortalama ömrün 45`in altında olduğu belirtildi. Raporda, Doğu Avrupa ve eski Sovyet ülkelerinde daha uzun yaşayanların sayısının önemli ölçüde arttığına da işaret edildi.




Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,160 µs