En Sıcak Konular

Çocuğun yaşına uygun oyuncak alınmalı

21 Ekim 2010 11:42 tsi
Çocuğun yaşına uygun oyuncak alınmalı 
Çocuk gelişimi uzmanları ve oyuncak satıcıları, oyuncak alırken oyuncağı kullanacak çocuğun yaşının da çok önemli olduğunu belirtti.

Her oyuncağın her yaş grubu çocuğa hitap etmediği konusunda velileri uyaran uzmanlar, bazı oyuncakların yutulması sonucu tamiri mümkün olmayan zararlar doğurabileceğine dikkat çekti. Çocukların belli yaşlarda her şeyi ağzına götürdüğünü kaydeden çocuk gelişimi uzmanları, bu nedenle küçük boyutlarda oyuncakların özellikle 0-3 yaş grubu çocukların eline verilmemesini tavsiye etti.

Oyunun şekli, kuralları ve çeşidinin yaşa göre farklılık gösterdiğini belirten uzmanlar, 1 yaşındaki bebeğin oyunları daha çok dokunma, yakalama ve atma şeklinde olduğunu söyledi. 2 yaşından itibaren çocukların günlük hayatı ve içinde yaşadığı çevrenin kültürünü yansıtan dramatik (taklit) oyunlara yöneldiklerini kaydeden uzmanlar, "Kişileştirme (bebeğiyle konuşma), objeleri kullanma (boş bardaktan su içer gibi yapma), evcilik (anne veya baba rolü oynama), doktorculuk, bakkalcılık ve okulculuk şeklinde çeşitlilik gösteren oyunlarda çocuk sosyalleşmenin ilk adımlarını atar." diye konuştu.


Çocuk için oyunun, hayal dünyası ile gerçek dünya arasında bir köprü olduğunu kaydeden oyuncakçı Ebubekir Toparlı da bilinçsiz oyuncak almanın zaman zaman tamiri mümkün olmayan zararlar doğurduğunu kaydetti. Ebeveynlerin oyuncak alırken ilk etapta o oyuncağın üzerindeki tavsiye edilen yaş grubuna dikkat etmeleri gerektiğini belirten Toparlı, oyuncak konusunda internetten veya uzmanlaşmış oyuncak satıcılarından bilgi almasını tavsiye etti.


"Yaşa göre alınmayan oyuncak çocuğa yarar değil zarar verebilir" diyen Toparlı, çocukların 3 yaşına kadar eline aldığı her şeyi ağzına götürdüğünü hatırlattı. Bunun da bir öğrenme şekli olduğunu kaydeden Toparlı, "Bu nedenle 3 yaşına kadar olan çocuğa parçası büyük oyuncaklar alınmalı. Maymuncuk gibi suya atıldığında büyüyen oyuncaklar özellikle bu yaşlardaki çocuklara kesinlikle verilmemeli. Gelip bizden isteyenler oluyordu. Biz bitişik çalışma masası satıyorduk. Çocuklar arasına sıkışıp kalabiliyordu. Bu tehlikeye dikkat çektik, şu anda piyasada bu masalardan kalmadı." diye konuştu.
 
cihan



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,249 µs