En Sıcak Konular

2011 zorlu geçebilir

21 Ekim 2010 09:26 tsi
2011 zorlu geçebilir Obama'nın zemini kayarsa, Türkiye zorlanabilir.

...

ABD yönetimindeki hayal kırıklığının kodlarını, ortak dış politika konularında bulmak mümkün. Buna karşın Washington'da sağduyu sahibi isimler de yok değil. Amerikan-Türk Konseyi Başkanı Richard Armitage ile eski Temsilciler Meclisi Üyesi Robert Wexler'ın dediği gibi:

"Artık konuşmayı bırakıp birbirimizi anlamamız gerekiyor!" Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da Amerikalı muhataplarına "Sorun, her ilişkinin doğasında vardır. Bir ilişkide sorun yoksa taraflardan biri, diğerini baskılıyor demektir!" sözü de bu noktada anlam kazandı.

Amerikalılar, mutlak anlamda "eksen kayması" olarak nitelemese de Türkiye'nin çok yönlü diplomasisi karşısında, "Nereye varacak?" sorusuna ikna edici yanıt bulamıyor. Tepkili duruşlarını ise şimdilik iki faktör dengeliyor:

1- Türkiye'deki referandum süreci iktidar partisinin elini güçlendirdi. AK Parti'ye duyulan güven, politikalara toplumsal destek verilmesi, yargı bürokrasisi ve askerin sistem üzerindeki başat rolünün değişmesi Amerikalıları yine durum değerlendirmesi yapmaya yöneltiyor.
2- ABD'nin, NATO şemsiyesi altında da olsa "füze kalkanı" projesini hayata geçirme arzusu Türkiye'nin ikna edilmesini gerektiriyor. ABD tarafı, önümüzdeki ay Lizbon'da yapılacak NATO Zirvesi'ne kadar bir yol kazası istemiyor.

***

Görünen o ki, Obama yönetimi zemin kaybediyor. Ekonomik bunalımın ağır faturası, sıkıntılı Irak ve Afganistan dosyası, Başkan'ın elinde sihirli değnek olduğunu düşünenlerin umudunu boşa çıkarmış gibi. Kasım ayındaki yenileme seçimlerinde Cumhuriyetçilerin ipi önde göğüslemesi sürpriz olmayacak. Kongre'de eli zayıflayan Başkan Obama ise içerideki kıskacı kırmak için dışarıya yönelmek zorunda kalacak. Ve bundan en çok Türkiye etkilenecek. Muhtemelen İran'ın nükleer programına karşı askeri seçeneği de masada tutan önlemler ağırlaştırılacak. Böylesi konjonktürde Türkiye, 2011 baharında genel seçimler için meydanlara çıktığında, nisan ayında Ermeni iddiaları tekrar sahnelenecek. Aklı seçime takılan Ankara'nın, Washington'daki kulisi, bugünden biriken düş kırıklıkları nedeniyle belki de beklenen neticeyi vermeyecek.

Okan Müderrisoğlu / Sabah'daki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 1,143 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,851 µs