En Sıcak Konular

Türkiye'nin dev gaz zaferi

21 Ekim 2010 08:17 tsi
Türkiye'nin dev gaz zaferi Üç dev ülkeyke yarışan Türkiye, Irak'ta doğalgaz çıkarmak için girdiği ihaleyi kazandı.

Irak'ın üç doğalgaz sahasının geliştirilmesi için açtığı ihaleden ikisini konsorsiyum ortaklarıyla birlikte Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) kazandı. Zaman'da yer alan habere göre TPAO'nun doğalgaz çıkaracağı Basra vilayetindeki sahanın kanıtlanmış rezervi 43 milyar, Mansuriye'ninki ise 128 milyar metreküp. Türk şirketi ihalede Rus, Fransız ve İtalyan'ın dev firmalarıyla yarıştı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), içinde yer aldığı konsorsiyumlarla birlikte Irak'ta iki doğalgaz sahasının işletme ihalesini kazandı. Irak Petrol Bakanlığı dün, kanıtlanmış rezervleri 314 milyar metreküp olan Irak'ın batısında yer alan El Enbar ilindeki Akkas doğalgaz sahası, Diyale ilindeki Mansuriye sahası ile Basra'daki Siba sahasının geliştirilerek doğalgaz çıkarılması için ihale düzenledi. İhale sonucu TPAO, Kuveyt Energy Company ile oluşturduğu konsorsiyumla Irak'ın Basra vilayetindeki Siba doğalgaz sahası geliştirilmesi işini aldı.

TPAO ve Kuveyt Energy Company konsorsiyumunun verdiği teklifte, 1 varil petrole denk gelecek doğalgazın çıkarma ücreti 7,5 dolar olarak belirlendi. Konsorsiyum 42 milyar 857 milyon metreküp rezerve sahip Siba sahasında 9 yıl boyunca günlük 2 milyon 857 bin metreküp doğalgaz çıkaracak. Siba doğalgaz sahası ihalesini kazanan konsorsiyumda TPAO yüzde 40, Kuveyt Energy Company ise yüzde 60 hisseye sahip.

MANSURİYE'DE BÜYÜK ORTAK TPAO

Bir diğer saha olan Irak'ın kuzeydoğusundaki Diyale vilayetinde bulunan Mansuriye doğalgaz sahasının işletmesini de TPAO, Kuveytli Kuveyt Energy Company ve Güney Koreli Korea Gas ile oluşturduğu ve lideri olduğu konsorsiyum adına aldı. Konsorsiyum, 128 milyar metreküplük doğalgaz rezervine sahip Mansuriye doğalgaz sahasında 13 yıl boyunca günlük 6 milyon 428 bin metreküp doğalgaz çıkaracak. Sahaya 2,5 milyar dolar yatırım taahhüdünde bulunan konsorsiyumun 1 varil petrole denk gelen doğalgaz çıkarma ücreti 7 dolar. Bu sahadaki konsorsiyumda TPAO'nun yüzde 50, Kuveyt Energy Company'nin yüzde 30 ve Güney Koreli Korea Gas'ın yüzde 20 hissesi bulunuyor.

İhalede konuşan Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani, ihaleye çıktıkları 3 sahanın toplam rezervinin 314 milyar metreküp olduğunu belirterek, "Şirketlerle imzalanacak protokollerin tatbik edilmesinin önünde engel teşkil eden yetkilileri cezalandıracağız. Bu protokoller en az 20 yıl geçerli olacak." dedi.

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, "Irak'ta kazandığımız sahalarda ortaklarımızla hızlı bir şekilde yatırıma başlayıp doğalgaz üretim aşamasına geleceğiz. Bundan sonra açılacak petrol-doğalgaz ihalelerine de gireceğiz." dedi.

TPAO'nun yıldızı dünyada parlıyor

Türkiye Cumhuriyeti'ne ait kamu şirketi TPAO'nun 2007 yılından itibaren yurtdışında yaptığı üretimler, yurtiçi üretimi geçti. Yurtiçinde üretilen 26 gravite, akışkanlığı düşük ağır petroller asfalt yapımında kullanılıyor. TPAO'nun asıl üretimi ve geliri yurtdışından geliyor.

TPAO 2009 yılında, Irak-Bağdat ofisini açarak Bağdat'ta ofis açan ilk yabancı petrol şirketi olma unvanına sahip. Irak Petrol Bakanlığı'nca açılan 2. Tur Ruhsat İhalesi'nde TPAO'nun yüzde 10 hisseye sahip olduğu konsorsiyum, Badra sahası geliştirme ihalesini kazanmıştı.

TPAO, Azerbaycan'da ise 3 adet petrol ve doğalgaz arama, geliştirme ve üretim projesine ortak. Şirket, Azeri Çıralı Güneşli sahasında yüzde 6,75, Şah Deniz sahasında yüzde 9 ve Alov projesinde yüzde 10'luk paya sahip. Çıralı Güneşli'de 2009'da ortalama günlük üretim 800 bin varili buldu. Bu sahadan 2009'da 298 milyon varil (TPAO hissesi 6,3 milyon varil) ham petrol üretildi. TPAO, Kazakistan'da ise KazakTürkMunay (KTM) şirketiyle faaliyette. KTM'de TPAO yüzde 49, KazMunayGaz ise yüzde 51 paya sahip. 2009 yılında KTM Aktau'da 1.730 varil/gün, Aktöbe'de 2.820 varil/gün olmak üzere toplam 4.550 varil/gün (TPAO payı 2.458 varil/ gün) petrol üretti.

bugün



Bu haber 1,059 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,394 µs