En Sıcak Konular

Demokrat Yargı'dan Başsavcı'ya sert tepki

20 Ekim 2010 20:46 tsi
Demokrat Yargı, türbanın bir yasa-anayasa sorunu değil, siyasi-idari bir sorun olduğunu bildirdi.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan dernek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın türban sorununa yönelik son açıklamalarının Türkiye'deki laiklik ilkesine ilişkin sorunların hukuk ve yargı geleneğinin ne kadar derinlerinde kök saldığını gösteren bir nitelik arz ettiğini ifade etti.

Türk yargı uygulamalarında laikliğin bir arada yaşama ve özgürlük taleplerinin korunmasına dayanan bir ilke olmak yerine toplumun belirli kesimlerine karşı kurulmuş bir siyasi mevzi haline getirildiğini dile getiren Demokrat Yargı, Yargıtay Başsavcılığı'nın bildirisinin de Türkiye'deki siyasetin bu eskimiş siyasi mevzilerinin yeniden diriltilmesi çabalarının en yeni örneklerinden birisini oluşturduğunu savundu.

Yargıtay Başsavcılığı'nın laiklik ilkesine yönelik olarak daha önce de siyasi mevzi haline getiren yorumlar yaptığını ve hatta bu geleneksel mevziyi hükümet partisine yönelik bir 'yargı muhalefeti' oluşturmak üzere kullandığını hatırlatan dernek, "Bu çerçevede, kamuoyunun çok iyi bildiği üzere büyük çelişki olmak üzere bir yandan Anayasa değişikliğinin türbanı serbest bıraktığını gerekçe göstererek partinin kapatılmasını istemekteydi. Diğer yandan ise Anayasa değişikliği türbanı serbest bırakmadığı halde, sanki böyleymiş gibi üniversitelere çağrıda bulunan AKP'li yetkililerin eylemlerini kapatmaya gerekçe olarak sunmaktaydı geçtiğimiz yıllarda. Yargıtay Başsavcılığı'nın bu son bildirisi de Türkiye'de laiklik ilke ve uygulamasının hala bir siyasi mevzi olarak hukuk ve yargıda itibar görebildiğini göstermektedir." ifadelerini kullandı.


YARGI KARARLARI İLE GENEL YASAK GETİRİLEMEZ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hukuken çok ciddi sorunlar barındıran bildirisi ile geçmişteki çelişkili siyasi yorumlarına devam edeceği kaygısını uyandırdığını dile getiren Demokrat Yargı şöyle devam etti: "Oysa en temel hukuk bilgisinden dahi çıkartılacak sonuç şudur: Türbanı yasaklayan veya serbest bırakan bir yasa/norm olmadığı gibi herhangi bir mahkeme kararından da yasaklayıcı sonuçlar çıkarılması mümkün değildir. Çünkü yasak üretmek norm gerektirir. Normu ise yasama organı koyar. Türk yasama organının böyle bir norm getirmediği açıklıkla ortadadır. Mahkeme kararları ile genel yasaklar getiremeyeceği gibi karar gerekçelerinden hareketle kültürel bir temsil biçimi olarak türban yasaklanamaz. Bu husus hukukun en temel bilgisi ile dahi ulaşılabilen bir bilgidir."


ÜNİVERSİTEDE TÜRBAN SERBESTTİR

Türkiye'nin artık "türban bir yasa/anayasa sorunu değil, siyasi/idari bir sorundur." gerçeğini kabul etmesi gerektiğini vurgulayan dernek, "Dolayısıyla türban, üniversiteler bakımından, yasanın/normun içinde ne bir sorun ne de bir çözüm imkânı barındırmaktadır. Bu nedenle yasa-anayasaya dayanan saçma, skolastik tartışmalardan uzaklaşmak, bizzat rektörlerin siyasi/demokratik olgunluklarının sorgulandığı bir mecraya doğru tartışmayı taşımak artık bir zarurettir. Bu itibarla Siyasi/demokratik olgunluğa sahip her rektörün yapacağı tek şey kapılarını türbana açmak ve üniversitelerdeki eğitim özgürlüğünü engelleyen bu adaletsiz geleneği tersine dönüştürme cesareti göstermektir. Rektörleri böyle bir serbestlik uyguladıklarında yasal olarak sorumlu kılan hiçbir norm, hiçbir mahkeme kararı yoktur. Onların sorumluluğu, asıl olarak, demokratik olgunluk ve öğretici bir eğitim geleneğinin tesis edilmesinden ibarettir. Bu da türbanın ve tüm toplumsal ve kültürel farklılıkların üniversite hayatımızın farklılıkları içine yerleştirilmesi ile mümkün olacaktır." görüşlerine yer verdi.
 
cihan

 

 



Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,406 µs