En Sıcak Konular

Erdoğan: Kararın bağlayıcılığı yok

20 Ekim 2010 14:45 tsi
Erdoğan: Kararın bağlayıcılığı yok KKTC'ye Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün hukuki zemini olmadığına dair Avrupa Parlamentosu kararını değerlendiren Başbakan Erdoğan, kararın bağlayıcılığı olmadığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya'da yaptığı açıklamada, "Aynı dil ailesine ait dilleri konuşan halklarımız gibi, ülkelerimiz de uluslar arası siyasetin birçok alanında yine aynı dili konuşma noktasındadır." dedi.

Erdoğan, Finlandiya Başbakanı Mari Kiviniemi ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Finlandiya'daki temasları sırasında ağırlıklı olarak AB sürecini ele aldıklarını ifade eden Erdoğan, 1999'daki Helsinki Zirvesi'nden bu yana devam eden süreçte Finlandiya'nın verdiği desteği unutmalarının mümkün olmadığını dile getirdi. Erdoğan, Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaaari'nin Türkiye'nin AB'ye üyeliği için gösterdiği gayretlere dikkat çekerek, "Çabalarını takdirle izliyoruz." dedi.

KKTC'ye Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün hukuki zemini olmadığına dair Avrupa Parlamentosu kararını değerlendiren Erdoğan, kararın bağlayıcılığı olmadığını hatırlattı. Kıbrıslı Rumlar AB'ye kabul edildiğinde Türkiye'ye bazı taahhütler verildiğine dikkat çeken Erdoğan, Türk limanlarının Rum gemilerine açılması konusunda yapılan bazı önerilere AB'nin olumlu yaklaşım göstermediği için bu konunun kilitlendiğini dile getirdi. Başbakan Erdoğan, bu nedenle limanların Rumlara açılması kararının TBMM'den geçmesinin mümkün olmadığını dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, AB sürecinde hayal kırıklığına uğrayıp uğramadıkları yönündeki bir soru üzerine, "Düş kırıklığına uğramak ne demek. AB üyesi ülkeler arasında 50 yıl kapıda bekletilen başka ülke yok. Birçoğu demokrasi, özgürlükler ve ekonomi alanında aslında bizden çok geride. Buna rağmen siyasi kararlarla maalesef AB üyesi yapılmış ülkeler var." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin İslam dünyası ile Batı arasında köprü sıfatı taşıyan bir ülke olduğunu vurgulayan Erdoğan, üye olmaları durumunda AB'den alacakları ve AB'ye katacakları çok şey olduğunu dile getirdi. Medeniyetler İttifakı Projesi'ne eşbaşkanlık yapan Türkiye'yi bekleten AB'nin çok şey kaybettiğini söyleyen Erdoğan, "Kısa zamanda aşılabilirse inanıyorum ki birlikte çok şey kazanılacak, aşılamazsa çok şey kaybedilecektir." dedi.

Finlandiya Başbakanı Mari Kiviniemi ise Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün geçmesine önem verdiklerini ifade etti. Kiviniemi, süreçteki tıkanıklığın aşılması için yardımcı olmaya çalıştıklarını, fakat bazı güçlüklerle karşılaştıklarını dile getirdi. Kiviniemi, terör örgütü dernek kisvesi altında ülkesinde faaliyet gösteren terör örgütü PKK ile ilgili bir soru üzerine, "Yasa dışı bir durum varsa, buna el koyarız." demekle yetindi.

(CİHAN)



Bu haber 693 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,562 µs