En Sıcak Konular

Tarım Bakanı: Kurbanlık sıkıntısı yok

20 Ekim 2010 13:45 tsi
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kurbanlık tartışmalarına açıklık getirdi.

Eker, Türkiye'de kurbanlık sıkıntısı bulunmadığını belirterek, fiyatların yüksek olduğuna yönelik haberleri eleştirdi: "Ortada pazar yok ama fiyat yükselecek. Kurulmamış olan bir şey hakkında fikir yürütmek doğru değil."

Eker, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile Filistin Ziraat Odaları Birliği arasındaki anlaşmanın soruları cevapladı. Kurban sonrası kırmızı et sıkıntısı yaşanması söz konusu olabilir mi? Hayvan sayısı az mı? sorusuna da Eker, "Kurbanlıkta sıkıntı yok. Dini meseleler Diyanet İşleri Başkanı tarafından açıklanıyor. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde geçmiş yıllarda olduğu gibi vatandaşların kurbanlık ihtiyacını karşılayacak hayvan varlığı mevcut. Bu konuda sıkıntıya girmeye gerek yok. Sadece Trakya bölgesi için şap hastalığının bulaşmaması için kurban ithal ediyoruz." cevabını verdi.

Kurbanlık fiyatların yüksek olduğu yönündeki soruya Eker, "Ortada pazar yok ama fiyat yükselecek. Kurulmamış olan bir şey hakkında fikir yürütmek doğru değil. Her zaman yüksek fiyat beklentisi oluşturulur. Daha 1 aydan fazla zaman var. Kurbanlık fiyatları anormal olacak. Kurban bayramına 1 hafta kala o zaman görülür." karşılığı verdi.

Faizsiz 7 yıl vadeyle hayvancılık kredisi verilmesini öngören destek programı hakkında da bilgi veren Eker, 15 bin 500 çiftçinin 1 milyar 50 milyon lira sıfır faizli kredi kullandığına dikkat çekti. Bunların orta ve uzun vadede alınan tedbirler olduğunu ifade eden Eker, dünyada Ocak Temmuz aylarında et fiyatlarında artış yaşandığını, ABD'de yüzde 15 yükselme olduğunu belirtti. Ocak Temmuz ayında Türkiye'de fiyat artışının yüzde 14-14,5 olduğunu ifade eden Eker, "Dünyada fiyat artışı var. Bizde bundan etkileniyoruz. Birinci hedefimiz Türkiye'de üretimi sürdürmek geliştirmek ve arttırmak. Çok acil ihtiyacı gidermek için de özellikle yemek, şarküteri sanayicilerinin ithalat izni getirdik." dedi. Eker, özel sektöre şu ana kadar ithalat için 80 bin ton civarında kontrol belgesi verildiğini belirtti.

900 TON İTHAL ET GİRDİ

11 milyon büyükbaş hayvan varlığı olduğunu herkesin kabul ettiğini ve bunun yüzde 30'unun kasaplık güç olduğunu vurgulayan Eker, asıl sıkıntının kayıtdışılık olduğuna işaret etti. Karkas et fiyatlarında iniş başladığını belirten Eker, Cuma günü itibariyle 850-900 ton ithal edin girdiğini ve girmeye devam ettiğini kaydetti.

İthal et yediniz mi? sorusuna Eker, "Evet yedim." cevabını verdi.

cihan



Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,251 µs