En Sıcak Konular

Orhan Pamuk: Hâlâ en çok Türkiye'de okunuyorum

20 Ekim 2010 11:42 tsi
Kitaplarının artık yalnızca ABD'de değil Çin'de dahil olmak üzere dünyanın hemen her ülkesinde satıldığına işaret eden Nobel ödüllü ünlü yazar Orhan Pamuk, "Amerikan okuru da Türk okuru gibi kitaplarımı seviyor." dedi. Pamuk, "Ancak unutmayın ki oran

Amerikanın en tanınmış yazarlarından olan ve 2007 yılında hayata göz yuman Norman Mailer adına kurulan vakıf, Orhan Pamuk'a 'Yaşam Boyu Başarı' ödülü verdi. Norman Mailer Vakıfı tarafından New York'un en gözde mekanı olarak bilinen Cipriani restoranında yapılan ödül törenine Pamuk kız arkadaşı Kiran Desani ile birlikte geldi. 500'ün üzerinde seçkin davetli katıldığı törende 99 yaşındaki gazeteci Ruth Gruber ile Rolling Stone dergisinin kurucusu ve sahibi Jann Wenner de ödül aldı.

Ödülü almaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden yazar Pamuk şöyle konuştu; "Hayat Boyu Başarı ödülü almak için buradayım. Bu beni çok sevindirdi. Norman Mailler Amerikan kurulu düzenine karşı 60 sene yazarlık yapmış, Amerikanın Victor Hugo'su. Benim için bu ödülü almak büyük şeref. Çok sevinçliyim."

Yazarlık hayatında birçok ödül sahibi olduğunu hatırlatan Pamuk, "Biz yazarlar en sonunda kitapları kendileri (okurlar) için yazıyoruz. Ancak ödüller, başka türlü destekler ve şeref doktoraları da hayatımıza cesaret, renk veriyor." dedi.

Türk edebiyatının büyük bir edebiyat olduğunu kaydeden Nobel ödüllü yazar, bunu da bugün dünyada giderek daha iyi tanınmaya başlanıldığını aktardı.

Genç yazarlara da tavsiyelerde bulunan Pamuk, '"Kendi bildikleri yolda giderlerse, içlerinden geldikleri gibi yazarlarsa, benim şu aldığım Norman Mailer ödülü gösteriyor ki, onlar da ileri yaşlarında yaptıklarını görecek olan yalnızca Türkiye'de değil dünya genelinde pek çok kurum olacaktır." diye konuştu. Pamuk son olarak genç yazarlara kendilerine güvenmelerini telkin etti.

NORMAN MAİLER KİMDİR?

1923 yılında Yahudi bir ailenin çocuğu olarak New Jersey eyaletinde dünyaya gelen Norman Mailer, yazar kişiliğinin yanı sıra gazeteci, denemeci, oyun yazarlığı, senarist ve yönetmenlik yapmış birisi. 10 Kasım 2007 yılında hayata gözlerini yuman Mailer, gazetecilikteki üslubu ile New Journalism (Yeni Gazetecilik) ekolünü oluşturan bir isim. Pulitzer ödül sahibi olan Mailer, 1955 yılında hala yayın hayatını sürdüren 'The Village Voice' (bugünkü ismi Greenwich Village) isimli gazeteyi birkaç arkadaşı ile birlikte çıkarmaya başladı.

Yazarın en ünlü romanı II. Dünya Savaşında Filipinler'deki askerliğinin son bulmasından sonra kaleme aldığı 'The Naced and the Dead' (Çıplaktı ve Öldü) isimli eseri oldu. Bu eseri Mailer'ın Amerikan klasikleri arasında girerken 62 hata boyunca en fazla satan roman oldu.

Mailer, 59 yıllık yazarlık hayatı süresince 40'ın üzerinde kitap yazarken bunların içinde 11'i de romandı.

Gazetecilik yaptığı yıllarda 'The White Negro' isimli denemesi ile beyaz ırkçıların öfkesini üzerine çeken Mailer, John F. Kennedy'in Demokrat Parti'nin başkan adayı seçilmesini de 'Süper markete Süperman geliyor' başlıklı makalesi ile ti'ye almıştı.

Salman Rüşdü'yü İran'ın çıkarmış olduğu öldürme fetvasına karşı koruyan Mailer, ABD eski başkanlarından George W. Bush döneminde başlatılan Irak savaşına en sert muhalif olan isimlerindendi. Irak'a henüz Amerikan askerlerinin girmediği 2003 yılında San Francisco'da yaptığı konuşmada Mailler, "Irkçılık, devlet için demokrasiden daha doğal ." sözleriyle Amerikan yönetimini faşizm yapmakla itham etmişti.

cihan

 

 



Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,601 µs