En Sıcak Konular

Bu 17 mineral savaş çıkartır

20 Ekim 2010 11:09 tsi
Bu 17 mineral savaş çıkartır 40 yıl beklemeye gerek kalmadı!

Dün Türk basınında Amerikalı ünlü fütürologlardan Alvin Toffler'ın önümüzdeki 40 yıla dair küresel çaptaki 'tahminleri' yayınlandı. Bunlardan biri var ki, gerçekleştiğini görmek için 40 yıl beklemeye gerek bile kalmadı! Toffler'ın bahsettiği öngörüyü ilgili haberden aktaralım:

"Toffler'ın gelecek 40 yıl tahminine göre, ABD de, yenilenebilir enerji sistemleri, melez motorlu otomobil, radar ve silah üretebilmek için gerekli olan yeni değerli metaller nedeniyle Çin'e bağımlı olacak."

Dün ABD'de yayınlanan New York Times'da Keith Bradsher imzalı bir haber çıktı. Habere göre, ABD'de bir mahkeme, United Steelworkers adlı sendikanın başvurusu üzerine Çin devletinin "yenilenebilir enerji" sektörüne verdiği sübvansiyonları araştırma kararı aldı. Hayli politik sonuçlar doğuracağı başından belli olan bu karara, Çin'in cevabı gecikmedi. Çin, dünyada nadir bulunan stratejik minerallerin %95'ine sahip. Bu 17 mineral, yüksek teknoloji üretiminde kullanılıyor. LCD ekranlardan tutun, uzun ömürlü pillere ve nihayetinde silah sanayine kadar geniş bir yelpazede kullanılan bu mineraller, ABD sanayii için hayli önemli. İşte Çin, bu minerallerin ABD'ye ithalini bugün itibariyle kısıtlama kararı aldı.

Toffler'ın 40 yıllık öngörüsü, haber olmasından sadece bir gün sonra tutmuşa benziyor.

Bu arada Çin'in aldığı karar sadece ABD'ye özgü değil. 2011 yılının temmuz ayı itibariyle Çin, ABD dışında da, diğer tüm ülkelere olan nadir mineral ithalinde %40'lık bir kesintiye gideceğini de aynı gün içersinde duyurdu. Tek fark, ABD bu karardan en erken etkilenen ülke olacak.

Yüksek teknolojide kullanılan bu mineraller, Moğolistan, Kazakistan, Avusturalya gibi ülkelerde yüksek maliyetten dolayı daha önce kapatılmış madenlerin tekrar açılmasını gündeme getirdi ancak bu madenlerin devreye girmesi, uzmanlara göre seneler sürebilir.

Çin ve Japonya arasında çıkan "balıkçı krizinden" tutun da, ABD'deki Kasım seçimlerine kadar çok çeşitli sahalarda etkisi olacak bu karar, yüksek teknoloji üreten ülkelerde (Japonya, çeşitli AB üyeleri, Güney Kore vs.) şimdiden etekleri tutuşturmuş durumda. ABD'nin Çin'e nasıl bir karşılık vereceği ise şimdilik meçhul.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,443 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,013 µs