En Sıcak Konular

Kamudaki hantal yapıya hızlı sistem geliyor

20 Ekim 2010 10:55 tsi
Kamu bürokrasisinde alışılagelmiş 'bugün git yarın gel' anlayışının meydana getirdiği hantallık sebebiyle yaşanan mağduriyet dönemi artık kapanıyor.

Kamudaki yapıyı revize etmeye yönelik hazırlıklarını sürdüren Başbakanlık'a bağlı kurumlar, kurumlar arası entegrasyonu sağlayıcı bir koordinasyon üzerinde çalışıyor.

Hızlı, sorgulanabilir ve şeffaf bir kamu yapısı oluşturulması için kurumlarda 'standart dosya planı, haberleşme kodlarıyla resmi yazışma sistemi' getiren ilgili genel müdürlükler, kamu kurum kuruluşlarının ana hizmet birimlerinde çalışan personeli de yeni sistemle ilgili eğitiyor. Böylece kamu kurum ve kuruluşlarda görevli memurlar, bir belge veya evrak istendiği zaman 'yok, biraz daha bakalım, süre lazım, bugün git yarın gel' gibi mazeretler söyleyemeyecek, evraklara çok hızlı ve etkin bir şekilde geri dönüş yapabilecek.


Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Uzmanı Yusuf Gök, Samsun, Amasya, Tokat, Çorum, Sinop, Ordu ve Kastamonu'da il ve ilçe belediyeleri ile özel idarelerinde çalışan memurlara Elektronik Belge Yönetim Sistemi'ni anlattı. Amisos Otel'de düzenlenen seminerde, yeni sistemin yapısı ve avantajları vurgulandı. Elektronik Belge Yönetim Sistemi'ne geçiş eğitimleri hakkında bilgi veren Gök, gelecek yıllarda Türkiye'de tüm hizmetlerin elektronik ortamda verileceğini, vatandaşların işlemlerini internet üzerinden gerçekleştireceğini söyledi. Elektronik haberleşme kod uygulamasının mahalli idarelerde kullanılmamasının büyük eksiklik olduğunu ifade eden Gök, "Burada resmi yazışmalarda uyulması gereken kurallar, e-devlet portalının ve bunun kamu kurum ve kuruluşlarıyla entegrasyonu açısından önemli olan 'saklama süreli standart dosya planı kod uygulaması'nı resmi yazışmalarda ve evraklarının klasörlenmesinde ne şekilde kullanacaklarına dair personele bilgiler veriyoruz. Bu sistemi en iyi şekilde kurup işler hale getirmeyi hedefliyoruz." dedi.


Yeni sistemin kamudaki personel ve kırtasiye giderlerini azaltıp, emek gücünden ve zamandan tasarruf sağlayacağını dile getiren Yusuf Gök, "Şu an elektronik ortamda çocuğumuzun okul kayıtlarını yapabilme, trafik cezalarımızı sorgulayabilme, motorlu taşıtlar vergimizi yatırabilme gibi işlemleri yapabiliyoruz. Avukatlar adliyelere gitmeden dava dosyalarını takip edip dava açabiliyor. Tabi bunlar bu işin ilk adımlarıydı. Bu sistem artık normal vatandaşlar için de söz konusu olacak. Yani vatandaş evinden çıkmadan elektronik ortamda hizmet alabilecek. Elektronik sertifikası varsa dava bile açabilecek. Bu sisteme vatandaşlar, demokratik yönetime direk katılmış olacak." açıklamasında bulundu.


Sistemin kamudaki hantallığı ortadan kaldırıp verimli ve hızlı işlem yapılabilirliğe geçileceğini bildiren Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Uzmanı Yusuf Gök, memurların kendilerini yeni sisteme adapte etmeleri gerektiğinin altını çizdi. E-devlet ve standart dosya planından haberleşme kodlarının resmi yazışmalarda uygulanmasının hantallığı ortadan kaldıracağını söyleyen Gök, "Kamu kurum ve kuruluşlar bu şekilde hizmet verdiği zaman, evraklara çok hızlı ve etkin bir şekilde geri dönüş yapabilecek. Diğer resmi kurumlardan evrak istendiğinde 'Elimizde yok, biraz daha bakalım, süre lazım, bugün git yarın gel' gibi mazeretler üretilemeyecek, o evrak hızlı bir şekilde bulunacak. Ama şu an kamu kurum ve kuruluşları kendileri elektronik ortamda bu hizmeti çok iyi verseler bile diğer kurumlarla entegrasyonda sıkıntı var. Bu entegrasyonun tam sağlanması ve iyi bir şekilde işlemesi için çalışmalar sürüyor." ifadelerini kullandı.

cihan



Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,488 µs