En Sıcak Konular

'Cumhuriyet bu yasağı kaldırmalı'

20 Ekim 2010 10:40 tsi
CHP'den geçtiğimiz günlerde istifa eden bağımsız milletvekili İlhan Kesici, üniversitelerde uygulanan başörtüsü yasağını kaldırmanın Cumhuriyet'in birinci görevi olduğunu söyledi.

"Başörtüsü yasağının çözümü, devlet ve dinin barışının sembolü haline gelmiştir." diyen Kesici, Hayrünnisa Gül'ün ev sahibi olacağı Cumhuriyet resepsiyonuna katılacağını açıkladı.

İstanbul Bağımsız Milletvekili İlhan Kesici, üniversitelerde uygulananbaşörtüsüyasağının vakit geçirilmeden kaldırılmasını istedi. Bu konudaki çözümün devlet-din-millet barışının sembolü olacağını söyledi. Kesici, üniversite kapılarında saç, baş açtırmanın işkenceyle eşdeğer olduğunu vurgularken, "Eskiden kim ne söylemiş olursa olsun, eski hal muhaldir." dedi. Bir de özeleştiri yaptı: "Ben dahil büyük çoğunluk bu işi yeterince okuyamadık. Türkiye'nin bu noktadan sonra yanlışa tahammülü yok."Üniversiteyıllarında ülkücü hareketin içinde olan İlhan Kesici, Doğru Yol Partisi ve Anavatan'da siyaset yaptıktan sonra 22 Temmuz 2007 seçimlerinde CHP'den milletvekili olmuş, bir süre önce de bu partiden istifa kararı almıştı.

Başörtüsü yasağının çözümü için partiler harekete geçiyor. Yasak ve çözümü konusunda ne düşünüyorsunuz?

Başörtülü kızların üniversiteye girememesi, Türkiye'nin gördüğü en büyük kutuplaşma konusu oldu. Üniversite kapılarında saç, baş açtırma görüntüsü 'yürek dağlayıcı'. Bunu neredeyse işkenceye eşdeğer görüyorum. Yasak, devlet-millet barışını bozar hale geldi. Bir ailede iki kız kardeşten biri gidiyor, diğeri engelleniyor. Bu mesele artık evin içine kadar girdi. Başörtüsü yasağının çözümü, devlet ve dinin barışının sembolü haline gelmiştir.

Bunları niye şimdi söylüyorsunuz? Eski partinizCHPyıllarca yasağı savundu? Siz de önceden konuşmadınız?

Çünkü ben dahil, büyük çoğunluk bu işi yeterince okuyamadık. Türkiye'nin bu noktadan sonra yanlışa tahammülü yok. Her tartışma daha büyük belaya yol açıyor. Bir noktaya dikkat edilmeli: 'Yendim, yenildim' psikolojisinin hiçbir tarafta olmaması gerekir.

Yasağın kalkmasını rejim açısından tehlikeli görenler var?

Cumhuriyet'imizin birinci görevi kızları, kadınları okumak eğitmektir. Bunun önünde ne kadar engel varsa onu da kaldırmaktır. Şekil, şemail ne olursa olsun; ister türban, ister geleneksel giysi, bunlarla uğraşmanın vakti artık geçmiştir. Eskiden kim ne düşünüyorsa, ne söylediyse, partisi hangi kararı aldıysa bunlar artık önemsiz. Eski hal muhaldir.

Binlerce öğrenci yasaktan dolayı yurtdışına gidiyor. Hatta Sayın Demirel de bu kızlar için "Arabistan'a gitsinler" demişti...

Bir araştırmaya göre 5 bin civarında kız öğrenci yurtdışına gidiyormuş. Başörtüsü münasebetiyle öğrencilerin kendi ülkelerinde okuyamaması kadar eziyet verici bir şey olamaz. Ne Viyana'ya, ne Arabistan'a başka ülkeye gönderecek kimsemiz yoktur.
 
zaman



Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,679 µs