sürpriz teklif | " /> sürpriz teklif | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan'dan Yunanistan'a sürpriz teklif

20 Ekim 2010 08:47 tsi
Erdoğan'dan Yunanistan'a sürpriz teklif 

Başbakan Erdoğan, 22 Ekim Cuma günü düzenlenecek "Akdeniz Ülkeleri ve İklim Değişikliği" konferansına katılmak için Atina'ya gitmeden önce Yunan kanalına verdiği özel demecinde Ege'deki gerginliklerin giderilmesi amacıyla bir dizi önerilerde bulundu.

'Gelin, Ege'de ortak olalım'

Erdoğan, "Ege'de uçuşları NATO denetlesin, birlikte petrol arayalım, kıta sahanlığını çözelim, silahlanma bütçesini azaltalım" önerileri yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 22 Ekim Cuma günü düzenlenecek "Akdeniz Ülkeleri ve İklim Değişikliği" konferansına katılmak için Atina'ya gelmeden önce Yunan SKY TV kanalına verdiği özel demecinde Ege'deki gerginliklerin giderilmesi amacıyla bir dizi önerilerde bulundu. Erdoğan, Yunan Sky TV'ye verdiği ve dünkü Kathimerini gazetesinde tam metni yayınlanan özel demecinde Ege kaynaklı anlaşmazlıklarla ilgili soru yağmurunu Atina'ya sunduğu dört öneriyle cevapladı. Erdoğan, Yunanistan'ın en büyük şikayetini oluşturan Türk savaş uçaklarının Ege'deki uçuşları ve Yunan adaları üzerinde "alçak uçuşlar yapması" ile ilgili soruları birer de öneri getirerek şöyle yanıtladı: "Türk savaş uçaklarının Ege'deki uçuşları eskiye oranla azalmıştır. Savaş uçaklarının adalar üzerinde hiç uçmamasından yanayız. Genelkurmay Başkanlığı'nın bu konuda hassasiyeti var. Ancak Yunan uçakları Ege'de, Türkiye'nin kıta sahanlığına kadar varan geniş bir bölgede uçuşlar yapıyor. Kaldı ki, bu karşılıklı uçuşların maliyeti de her iki ülkenin aleyhinde oluyor. Bu nedenle bu uçuşların NATO denetimi altında bulunması gerektiğine inanıyorum. Kamuoyunun da bu konulara askeri açıdan bakmaması gerekir."

BİLGİ ALIŞVERİŞİ

Yunanistan'ın diğer bir şikayetini oluşturan Türk savaş gemilerinin Yunan kara sularına teğet geçmesi ile ilgili sorulara karşı ise Erdoğan şöyle konuştu: "İzledikleri güzergâhlarla tacizde bulunan savaş gemileri varsa bunu bilemiyorum. Savaş gemilerinin izledikleri rotalar hakkında taraflar birbirlerine bilgi vermeli." Erdoğan askeri konularda sağlanacak karşılıklı anlayışların, "her iki ülkenin de silahlanma harcamalarını hafifleteceğine" ve "iki ülkenin birbirine yaklaşması için büyük mesafeler kat etmesine yol açacağını" söyledi. Erdoğan ayrıca TBMM'de alınan kararla Yunanistan'ın kara sularını 12 mile çıkartmasını savaş nedeni (casus belli) kabul edeceği ile ilgili Yunanistan'ın kaygılarını değerlendirdi. Erdoğan, her iki ülkenin de barış yolunda adımlar attığını, atılan bu adımların karşılıklı olması gerektiğini, kimsenin savaş arzu etmediğini, 'casus belli' olarak nitelenen hamlelerin yapılmamasına dikkat çekerek; "Geçmişteki saplantıların bir yana bırakılması, gerginliği arzu eden çevrelere kulak verilmemesi ve basının da bu tuzaklara düşmemesi gerekir" şeklinde konuştu.

ORTAK PETROL

Ege kaynaklı anlaşmazlıklara paralel olarak Ege'de petrol ve doğal gaz aranmasından kaynaklanan gerginliklerin giderilmesi için de Erdoğan, Türkiye'nin Ege'de yaptığı araştırmaların "tahrik edici" bir boyutu olmadığını ve bu araştırmaların bütünüyle bilimsel olduğunu anımsattı ve Ege'de "işbirliği yapılması için hiç bir engel görmediğinden" söz etti. Erdoğan, "Ege'nin her iki ülkeye de yarar sağlayacak bir barış ve dostluk havzası olması gerektiğine inanıyoruz" dedi. Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan'ın "gerek ulusal çapta gerekse uluslararası düzeyde ortak yatırımlar yapmasını" önerdi.

sabah



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,236 µs