En Sıcak Konular

'Orduevi' krizi Meclis gündeminde

20 Ekim 2010 08:36 tsi
Başbuğ'un emriyle Sayıştay denetçilerinin engellenmesi Meclis'in tepkisini çekti.

Dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un emriyle emekli paşalar için orduevi arazisine lüks konutlar yapıldığı iddialarını yerinde incelemek isteyen Sayıştay denetçilerinin engellenmesi Meclis'in tepkisini çekti.

Zaman'da yer alan habere göre Genel Kurul'da görüşmeleri devam eden Sayıştay Kanunu teklifini hazırlayan vekiller, söz konusu denetimin kurumun görev alanına girdiğini hatırlattı. İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya, yeni kanunla birlikte bu tür sorunların bir daha gündeme gelmeyeceğini, kamunun parasını kullanan herkesin denetleneceğini söyledi. Daha önce Sayıştay'da görev yapan Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz ise, "Orduevindeki görevliler, denetçileri içeri almayarak yasal olmayan bir iş yapmış." dedi.

Sayıştay kökenli Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz, haberde geçen yer ile ilgili denetleme yapılması konusunda herhangi bir hukuki engel bulunmadığını belirtti. "Orduevindeki görevliler, Sayıştay denetçilerini içeri almayarak yasal olmayan bir iş yapmışlar." diyen Poyraz, 'Devlete ait her türlü malın denetime tabi olduğuna' dikkat çekti. Poyraz, "Askeri tesis yapıyorum diye lojman yapmaya kalkarsanız sıkıntı olur. Sayıştay denetçileri gider ve bunları denetler. Daha önce yapılan anayasa değişikliğiyle birlikte, bu tür yerlerin denetimi üzerindeki tüm engeller zaten kaldırılmıştı." ifadelerini kullandı. Ayrıca, Genelkurmay'ın lojman yaptırmaya hakkı olduğunu fakat bunun ilgili ödeneklerden karşılanması gerektiğinin altını çizdi: "Başka bir ödenekten ayrılmış parayla bu daireler yapıldıysa sorun oluşturur."

Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen Sayıştay Kanunu teklifinin hazırlanmasında görev alan AK Parti İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya da Fenerbahçe Orduevi'ndeki uygulamayı eleştirdi. Bu tür sorunların yeni kanunla birlikte bir daha gündeme gelmeyeceğini vurgulayan Büyükkaya, şunları söyledi: "Denetlemelerde artık yönetmelik diye bir şey söz konusu olmayacak. Kamunun parasını kullanan herkes denetlenecek. Asker de, polis de, MİT de denetlenecek. Sadece devlet güvenliğiyle ilgili bir durum varsa denetlemelerin raporlanması konusunda Bakanlar Kurulu karar verecek. Ama bu durum da denetlemeyi engellemeyecek. Sayıştay bundan sonra fiziki denetimle birlikte performans denetimi de gerçekleştirecek. Devletin parasını kullanarak yapılan tesislerin verimliliği, yapımında herhangi bir suistimal olup olmadığı denetime tabi olacak."

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un emriyle emekli paşalar için orduevi arazisine lüks konutlar yapıldığı iddialarını yerinde incelemek isteyen denetçilerin engellendiği Zaman'ın dünkü haberinde yer almıştı. Olayı tutanağa geçiren denetçilerin kapıdan çevrildiği ve Ankara'ya geri döndüğü ortaya çıkmıştı. Söz konusu yerin askerî müessese olduğu ve denetlenmesi için yönetmelik gerektiği iddiasına karşı çıkan Sayıştay, konutların belirtilen kapsama girmediğine dikkat çekmişti.

 



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,667 µs