En Sıcak Konular

Soğuk alametler!

0 0 0000 00:00 tsi
Soğuk alametler! ABD'nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nde füze kalkan sistemi kurma kararına Rusya sert tepki gösteriyor. Moskova'nın karşı adım atmaya hazırlanıyor ve ve soğuk savaş dönemine benzer silahlanma yarışı kendini kapıda gösteriyor.

Guardian Gazetesi’nin “Yeni Soğuk Savaş Kapıda” başlığıyla duyurduğu habere göre "Washington, füze kalkanı sisteminin İran veya Kuzey Kore gibi ülkelerden gelebilecek bir saldırıyı önleme amacını taşıdığını söylüyor. Amerikalı uzmanlar bu sistemin Rus füzelerine karşı etkili olamayacağını savunuyor.

"Ancak Rus yetkililer, projenin hedefinin Rus ve Çin füzeleri olduğunda ısrarlı. Kremlin Doğu Avrupa'ya füze kalkan sistemi yerleştirilmesi kararının dünyanın stratejik istikrarını bozacağını söylüyor.

"Rusya, buna karşı atacağı adımları henüz ilan etmedi ancak savunma uzmanlarına göre, Moskova havada yakalanması zor nükleer füzeler geliştirebilir, seyyar rampalardaki füze sayısını artırabilir ve nükleer denizaltı filosunu radarla tespit edilmeleri zımnen imkansız olan kuzey kutbuna kaydırabilir.

"Rusya ayrıca yeni Amerikan silolarını, Kaliningrad'da konuşlandırdığı İskender füzelerinin menziline dahil edebilir."

Guardian Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yeni sailahlanma yarışının bu kez Avrupa topraklarında yaşanacağını, gerginliğin iki ülke ilişkilerinin son on yıl içindeki en kötü döneminde patlak verdiğine dikkat çekiyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da Financial Times'taki makalesinde "Avrupa topraklarında gerçekten böyle bir sistem kurulmasına ihtiyaç var mı?" diye soruyor.

"Bu hepimizi ilgilendiren bir mesele ve açıkça tartışılması gerekiyor. Rusya her seviyede bu tartışmada yer almaya hazır. Ortak güvenlik konusunda ABD'den gelecek her olumlu işarete aynı şekilde karşılık vermeye hazırız.

"Ancak kimsenin kıtayı kendi stratejik toprağı olarak kullanması kabul edilemez. Tek taraflı füze savunma sistemleri Avrupa'nın jeo-stratejik görüntüsünü değiştirecek. Ayrıca böyle bir sistem, kıtanın güvenliğinin teminatı oldukları söylenen Avrupa Birliği ve NATO gibi kurumlara hakaret anlamına gelir.

"Biz iki kıta arasındaki sorunların, Rusya ve bu iki yapıya üye olmayan ülkeler, Avrupa Birliği ve Amerika'nın katılacağı görüşmelerle çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz." diyen Rusya Dışişleri Bakanı, "Böyle bir üçlü yapının geliştirilmesiyle, Orta Doğu, Irak, Afganistan ve İran'ın nükleer programıyla ilgili sorunlar daha kolay çözülemez mi?" sorusunu yöneltiyor.
bbc



Bu haber 302 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,295 µs