En Sıcak Konular

Muşluları kara kış korkusu sardı

19 Ekim 2010 16:41 tsi
Muş'ta toprak damlı evlerde oturan vatandaşlar, kış gelmeden damlarını naylonla kaplamaya başladı.

Kış aylarının sert geçeceğini duyan vatandaşlar, geçmiş yıllara göre daha tedbirli davranıyor. Çatısız evde yaşayan Muşlu vatandaşlar, kış gelmeden damlarını naylonlayıp, üzerini ise toprak dolu poşetlerle kapatıyor.

Maddi imkânsızlıklar nedeniyle toprak evlerde yaşayan vatandaşlar, kış gelmeden damlarını naylonla kaplamaya başladı. Yıllardan beri aynı geleneği devam ettiren vatandaşlar, evlerini ancak bu şekilde koruduklarını dile getirdiler.

Hava sıcaklığının iyice düştüğü Muş'ta dar gelirli aileleri kara kış korkusu sardı. Özellikle merkeze bağlı köylerde gelenek haline gelen dam naylonlama işlemi, eskiden olduğu gibi günümüzde de devam ediyor. İlk olarak damlarını naylonla kapatan vatandaşlar daha sonra naylonun üzerine içi toprak dolu poşetleri sıra ile diziyorlar. Evin bütün fertleri ile yapılan dam naylonlama işlemi birkaç gün sürerken, vatandaşlar ise kış aylarına girmedin zahmetli işi bitirmiş oluyor. Muş'ta sonbaharın gelmesi ve hava sıcaklıklarının büyük ölçüde düşmesinin ardından vatandaşlar kış hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor.

Kış mevsiminde ve ilkbahar yağmurlarında damlarının su sızdırmaması için çalışmaya koyulan vatandaşlar, kışa hazırlıksız yakalanmak istemediklerini söyledi. Kış mevsimi öncesinde kırsal kesimde toprak evlerde yaşayan çok sayıda vatandaş evlerinin damını toprakla kaplayıp naylonla kapatmaya başladı. Vatandaşlar, kış mevsimi öncesinde evlerinin damını kapattıkları naylonların rüzgâra kapılmaması için poşetlere toprak doldurup dama serdikleri naylonun üzerine bırakmak için çalışmaya başladılar.

Merkeze bağlı Güzeltepe Köyü'nde ikamet eden Lütfü Karakaya isimli vatandaş ise "Toprak evlerde her yıl bu şekilde çalışıyoruz. Bu sayede hem evimiz sıcak kalıyor hem de evin içerisine su sızmıyor." diye konuştu.

Muş'un Hasköy ilçesine bağlı Aşağı Üçdam Köyü'nde yaşayan Yusuf Konuk isimli vatandaş, kış mevsimi için hazırlıklara başladıklarını ifade ederek, "Naylonları yağışlardan korunmak için bırakıyoruz. İçi toprak dolu poşetleri de ağırlık olarak kullanıyoruz. Her kış mevsiminden önce bu şekilde evlerimizi korumaya alıyoruz. Maddi imkanımız olsa betonarme ev yapardık ama imkanımız olmadığı için toprak evde yaşıyoruz." dedi.

(CİHAN)



Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,330 µs