En Sıcak Konular

Gül: Ben onların da cumhurbaşkanıyım

19 Ekim 2010 15:41 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'de Hristiyan, Musevi ve gayrimüslim vatandaşların olduğunu belirterek, "Ben onların da cumhurbaşkanıyım" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'ndeAlmanyaFederal Cumhurbaşkanı Christian Wulff ile görüştü. İki Cumhurbaşkanı görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Gül,Türkiyeile Almanya arasındaki tarihi bağların güçlü olduğunu dile getirerek, Almanya'da 3 milyona yakın Türk'ün yaşadığının altını çizerek, bunun 700 bin kadarının Alman vatandaşı olduğunu söyledi.

Almanya Cumhurbaşkanı Wulff ise Türkiye'nin Avrupa yönündeki gelişme yolunu takdir ettiğini belirterek, Türkiye'nin dünya barışı için önemli bir rol oynayabileceğini kaydetti. Wulff bir Türk gazetecinin, "Türkiye'nin AB üyelik sürecinde diğer ülkelerin önüne çıkarılmayan siyasi engeller çıkarıldı. Türkiye'ye diğer ülkelere davranıldığı gibi davranıldığını düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine müzakerelerin adil ve ucu açık bir şekilde sürdürüldüğünü savundu. Wulff, "Daha önce üstlenilmiş yükümlülüklerin yerine getirdiğini, 'ahde vefa' ilkesinin geçerli olduğunu düşünüyorum. Zamanlama ve süreç açısından söylenebilecek detaylar var. Bu müzakerelerin adil bir şekilde yapılması Türkiye'nin hakkı." dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Almanya'daki ''Göç artık dursun'' tartışmalarına ilişkin değerlendirmesini almak isteyen bir Alman gazetecinin, ''Hristiyanlık Türkiye'nin parçasıdır diyebilir misiniz?'' sorusu üzerine Wulff'un, Almanya'daki Müslümanların da cumhurbaşkanı olduğu açıklamalarını takdir ettiğini belirtmekle yetindi.

"Bizim de Hristiyan, Musevi, gayrimüslim vatandaşlarımız var, ben de onların Cumhurbaşkanıyım." diyen Gül, "Onlar da bizim vatandaşlarımız. Aramızda ayrım söz konusu olmaz. Bence bu konuda bir problem olduğunu düşünmüyorum. Türkler davet üzerine Almanya'ya gittiler, şartlar nedeniyle orada kaldılar. Türkiye'den Almanya'ya bir göç söz konusu değil. Biz öyle bir politika uygulayalım kimse gelip gitmesin gibi bir politika olmaz. Modern devlet anlayışına uygun değildir. Sorunları siyasi olarak kullanmamak gerekir. Ülkelerde bir çok temel sorunlar olabilir." şeklinde konuştu.

Almanya'daki entegrasyon konusunun önemli bir konu olduğunu dile getiren Gül, bu konuyu siyaseten kullanmak yerine çözümüne herkesin yardımcı olması gerektiğinin altını çizdi. Gül şöyle devam etti: "Bir insan Almanya'da yaşıyorsa Almancayı, İngiltere'de yaşıyorsa İngilizceyi, Türkiye'de yaşıyorsa Türkçeyi bilmesi gerekir. Oradaki insanlara gazla suç yüklenmemesi gerekir. Anadolu'daki şehirleri görmeden, Almanya'daki büyük şehirlere gittiler. Onlara ne siz ne biz önderlik yaptık. Entegrasyonun gelişmemesinin nedeni bu oldu. Bu konuları el birliği içerisinde iyileştirmeliyiz." 

cihan



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,402 µs