En Sıcak Konular

Domates fiyatları düşüyor

19 Ekim 2010 15:33 tsi
Domates fiyatları düşüyor
Yükselen fiyatı cep yakan domates ile ilgili müjdeli haber geldi.

Mersin'in Silifke ilçesinde tarlada 2 ile 2.75 TL arasında alıcı bulan domates, büyük illerdeki marketler ve pazarlardaki tezgâhlarda 5 ile 8 TL arasında satılıyor.

Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, güz dönemi yeni sera ürünlerinin satışa sunulmasıyla arz talep dengesinin yeniden oluşacağını belirterek, domates fiyatlarının da yavaş yavaş düşeceğini söyledi.

Türkiye genelinde domates fiyatlarının artmasının birinci nedeninin domates güvesinin verdiği zarar olduğunu hatırlatan Gün, ikinci etkisinin de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi olduğunu açıkladı.

Gün, "Silifke, Antalya ve Burdur'da domates güvesi açık alanlarda domatese büyük zarar verdi. Dolayısıyla ürün ve kalite kaybı yaşandı. Yaz dönemlerinde Türkiye'nin domates üretim bölgesi olan Çanakkale, Bursa Karacabey, Eskişehir, Tokat ve Ayaş'ta havaların aşırı sıcak gitmesi nedeniyle domates adeta yandı. Üretim merkezleri de bu arzı karşılayamadı." dedi.

Bu tablodaki Silifke'de de geçen yıllara göre yüzde 40 üretim azalması yaşadığına dikkat çeken Yusuf Gün, "Anormal olan fiyatlar da bu nedenle yüksek oldu. Özellikle açık alanlarda domates üretimi yapılan ve ülkenin ihtiyacını karşılayan bu bölgelerde sıcak ve nemli hava domatesi yaktı, üretim ve kalite bozuldu. Sera bölgelerinde de çiftçimiz domates güvesi zararlısı nedeniyle ekim için tereddüt yaşadı. Güzün yeni ürün hasadı başladı. Piyasanın talebini karşılayacak sera ürünlerimizin tezgâhlarda yerini almasıyla geçici olan fahiş domates fiyatları en geç kasım ayından itibaren düşüşe geçecektir." diye konuştu.

Silifke'de 4 bin dekarı örtü altı olmak üzere 15 bin dekar civarında domates üretimi yapıldığını kaydeden Gün, yıllık 150 bin ton üretilen domatesin 110 bin tonunun yazın yayla köylerinde açıkta ve sırık domates olarak yetiştirildiğine işaret etti.

Gün, "14 köyde teknik ekipler tarafından domates güvesinin vereceği zararlara karşı, bilgilendirme toplantıları yaptık. Çiftçilerimizde aldıkları eğitime göre ürünlerini ilaçladı. Bu yüzden zarar görmediler. Ancak, uyarılarımıza rağmen gerekli hassasiyeti göstermeyen Akdere ve Yeşilovacık beldelerinde güve maalesef ürünlerimize yüzde 100 zarar verdi." şeklinde konuştu.

Güz üretimi denilen seralardaki yeni ürünlerin hasadına başlandığını ve ilk ürünlerin toplandığını aktaran Gün, "Seralarımızda yeni ürünlerimiz toplanmaya başlandı. Domates fiyatları yeni ürünün satışa sunulmasıyla yavaş yavaş düşecektir. Seradaki yeni mahsul ürünlerimiz 2.7 TL'den alıcı buluyor. Bu fiyatlar da 2 yıldır üzülen domates üreticilerimizin yüzünü güldürmektedir. Beldemizde önemli üretim kalemlerinden olan domates ilçe ekonomisine yıllık 120 milyon TL girdi sağlamaktadır." ifadesini kullandı.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can ise tarlada ve serada domatesin tükendiğini belirterek, çiftçide ürün kalmadığını, aşırı sıcak ve hastalığın üretimi olumsuz etkilemesinden dolayı fiyatların anormal derecede yükseldiğini anlattı.

Can, havaların serinlemesiyle domates üretiminin normal seyrine gireceğini fiyatların da bu süre içerisinde yavaş yavaş düşeceğini sözlerine ekledi.

(CİHAN)



Bu haber 936 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,837 µs