En Sıcak Konular

Çin savaş uçakları, Anadolu Kartalı Tatbikatı'na katılmış

19 Ekim 2010 15:25 tsi
Geçtiğimiz günlerde Konya'da yapılan Anadolu Kartalı Tatbikatı'na yönelik eğitim, Çin'e büyük prestij sağladı.

Çin, bu eğitimle ilk defa NATO üyesi bir ülkeyle bu tür bir işbirliğine girdi ve Pekin, ilk defa sınır komşusu olmayan bir ülke topraklarında böylesine bir eğitime katılarak, büyük bir prestij elde etmiş oldu.

Daha önce medyaya yansıyan bilgilerin aksine, Cihan'ın edindiği bilgilere göre, Çin uçakları söz konusu eğitime Su-27 uçaklarıyla katıldı. Bu eğitimin iki ülkenin gelişen askeri işbirliğinin olumlu bir neticesi olduğu ve Çin tarafının da bundan büyük memnunluk duyduğu belirtiliyor.

Her alanda ve özellikle ikili ekonomik ilişkilerin güçlenmesi sonucu, doğal olarak askeri alanda da bu tür işbirliğinin çok doğal olduğuna dikkat çekiliyor. Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat S. Esenli de, "Ülkelerin kiminle tatbikat yapacağı tamamen o ülkenin egemenlik hakkıdır. Bazı ülkeler rahatsızlık duymuş olabilirler ama bunun sebebini anlamamız lazım. Sıkıntıları nedir anlatsınlar." diye konuşmuştu.

Çin Başbakanı Wen Jiabao'un kısa süre önce yaptığı tarihi Türkiye ziyareti öncesi Cihan'a konuşan Esenli, "İkinci olarak biz Çin'den bir tehdit algılamıyoruz. Bilakis, uluslararası konulara bakış açımız da birbiriyle çok örtüşüyor. Bu tatbikatın geçekleşmesinin sebebi, iki ülkenin karşı karşıya olduğu sorunların birbirine benzemesinden de kaynaklanıyor." şeklinde görüş bildirmişti. Türk Büyükelçi, "Türkiye de uluslararası terörizme karşı mücadele ediyor, Çin de ediyor. Biz de sınırlarımız boyunca istikrar istiyoruz. Onlar da sınırları boyunca istikrar istiyor. Onlar da soğuk savaş sonrasında oluşan bu müspet ortamdan istifade etmek istiyorlar. Hoş sonrasında donmuş konular, sorunlar ortaya çıktı ama ne olursa olsun Çin ile bizim sorunlara karşı bakış açımız aynı." yorumunu yapmıştı. Çin gibi Türkiye'nin de, sorunların diyalog yoluyla barışçıl yöntemlerle çözülmesini istediğini anlatan Esenli, "Bizim siyasi olarak bu kadar görüş birliğinde olduğumuz, teknoloji de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliği yaptığımız bir ülkeyle niye askeri tatbikatın yapılmış olması bazılarını rahatsız ediyor. Bireysel olarak söylüyorum, bunu anlayabilmiş değilim." görüşünü aktarmıştı.

Anadolu Kartalı Tatbikatı'na yönelik eğitime katılan Çin ile Türkiye'nin askeri işbirliğinin, bu vesileyle daha da ileriye taşınacağı dile getiriliyor. Bu tür eğitimin her ülkeye açık, dost ve müttefik tüm ülkelerle yapılabilecek bir faaliyet olduğu kaydediliyor. Söz konusu eğitim faaliyetinin başka yönlere çekilmesi ve manalar yüklenmesinin, mevcut ikili işbirliğini baltalamaya yönelik girişimler olduğu yorumları da yapılıyor.

ÇELİŞKİLİ HABERLER

Türk ve yabancı medyada yer alan ve Konya'da yapılan Anadolu Kartalı Tatbikatı'na yönelik bazı haberlerde bir çok bilgi yanlışlıkları olduğu belirtiliyor. Söz konusu tatbikatla ilgili çıkan çelişkili haberlerin gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken kaynaklar, ortak askeri eğitim faaliyetini anormal bir şeymiş gibi göstermemin anormal olduğunu değerlendiriliyor.

Konya'da yapılanın bir ortak askeri tatbikat değil, aksine iki ülke arasındaki askeri eğitim faaliyeti olduğu söyleniyor. Kısa süre önce Çin tarafından, uçaklarının bu faaliyete katılmadığını yönünde bilgiler yer alan haberlerin ise gerçeği yansıtmadığı kaydedildi. Çin basınında yada Çin Savunma Bakanlığı'nın internet sayfasında konuyla ilgili her hangi bir bilgiye de rastlanılmadı.

Nisan 2009'da Çin Hava Kuvvetleri Komutanı General Xu Qiliang, şimdiki Hava kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay'ı ziyaret etmiş ve ortak eğitim konusunda görüş birliğine varılmıştı.

(CİHAN)



Bu haber 765 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,048 µs