En Sıcak Konular

ATM çetesine büyük darbe vuruldu

19 Ekim 2010 14:24 tsi
İzmir polisi büyük bir başarıya imza atarak, vatandaşların korkulu rüyası olan ATM çetesini çökertti.

İzmir polisi, 2006 yılından bu yana 21 ilde ATM makinalarına özel bir düzenek yerleştirerek vatandaşların banka kartlarını çalıp paralarını çeken bir çeteyi çökertti. Çete elemanlarının devamlı yer değiştirmesi, bir yerden çalınan banka kartıyla başka bir ilden para çekilmesi gibi sebeplerle bugüne kadar yakalanamışlardı. Yedi kişilik çetenin üç elemanı ise daha önce düzenlenen operasyonlarda yakalanarak tutuklanmıştı. Zanlıların, bu yöntemle en az 100 kişinin banka kartını ele geçirerek 500 bin liralık vurgun yaptığı ileri sürüldü.

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri tarafından 2006 yılından bu yana farkedilen ve son altı ayda teknik ve fiziki takibe alınan ATM çetesi çökertildi. İzmir, İstanbul, Ankara, Amasya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Çanakkeli, Denizli, Düzce, Gaziantep, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Kocaeli, Manisa, Muğla, Sinop, Tokat ve Uşak ile bunlara bağlı yaklaşık 30 ilçede ATM'lere kart sıkıştırmak yöntemiyle en az 72, konudan haberdar olmayan mağdurların da eklenmesiyle 100 kadar kişiyi dolandırdığı iddia edilen zanlıları uzun süre kovalayan polis, geçen gün İstanbul'da düzenlediği operasyonla beş, Kocaeli'nde ise iki zanlıyı yakalayarak gözaltına aldı.

Y.G.'nin (42) elebaşılığında olduğu ileri sürülen suç örgütü elemanlarının, tenha yerlerde bulunan değişik bankalara ait ATM'lerin civarında dolaştığı, emekli ve yaşlı kişileri hedef seçtikleri öğrenildi. Önceden yerleştirdikleri düzenekle vatandaşların kartlarının ATM'ye sıkışmasını sağladıkları, sonra yanına giderek yardım bahanesiyle şifresini bir şekilde öğrendikleri, kartın sıkıştığından emin olan vatandaşın oradan ayrılmasının ardından ise çekerek kartı ele geçirdikleri ortaya çıktı. Zanlıların, bu iş için özel yaptıkları ipli bir düzeneği ATM'lere yerleştirdiği belirlendi. Bu şekilde ele geçirdikleri banka kartlarıyla başka bir ile giderek para çektikleri, böylece yakalanma riskini azalttıkları anlaşıldı.

Çeşitli il ve ilçelerdeki vatandaşlardan bu yönde birçok şikayet gelmesi üzerine konuyu takip eden İzmir polisi, söz konusu dolandırıcıların şebeke halinde hareket ettiğini belirleyerek çalışmalarını yoğunlaştırdı. Çeşitli illerdeki ATM'lerden elde edilen güvenlik kamerası görüntülerini inceleyen polis, zanlıların eşkal ve kimliklerini tespit etti. Polis, sürekli yer değiştiren ve kullandıkları cep telefonu hatlarını günlük değiştiren zanlıları yakalamak için zorlu bir takip başlattı. Çete elemanlarından beşinin İstanbul'da, ikisinin Kocaeli'nde bulunduğu bilgisine ulaşan polis, iki ekip kurarak bu illere hareket etti.

İstanbul'un Kartal ve Maltepe ilçeleriyle Kocaeli'nin Gebze ilçesinde önceden belirlenen adreslere eşzamanlı operasyon düzenleyen polis, elebaşı olduğu iddia edilen Y.G. ile birlikte A.K. (35), M.S. (29), A.S. (37), N.A. (32), O.K. (26) ve E.S.'yi (37) gözaltına aldı. Zanlıların kaldıkları yerlerde yapılan aramalarda, mağdur vatandaşlara ait beş adet kredi ve banka kartı, bir adet sahte nüfus cüzdanı, kartların ATM'lere sıkışmasını sağlayan sert plastik malzemeden yapılmış, siyah iplik bulanan özel düzenek, üzerinde "Kartınızı buraya yerleştiriniz" yazılı teneke plaka, cımbız ve çeşitli aletler ele geçirildi.

Aynı çeteye yönelik daha önce çeşitli dönemlerde düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan M.A., H.A. ve C.Y. ise tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Son olarak gözaltına alınan yedi kişi. emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Polis, bu şekilde mağdur olan vatandaşların kendilerine başvurmasını istedi. Olayla ilgili iki kişinin daha arandığı öğrenildi.

CİHAN

 



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,171 µs