En Sıcak Konular

Bakan Yıldız'dan doğal gaz kesintisi ile ilgili açıklama

19 Ekim 2010 13:15 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran’dan yapılan doğalgaz sevkiyatının kesilmesinin, bilgileri dahilinde yapıldığını belirterek, "Doğalgaz sevkiyatında 12 günlük bir kesinti olacak. Rusya ile yaptığımız görüşmede Rusya’dan ilav

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bakanlıkta düzenlenen "Ekokaravan" adlı aracın tanıtımı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Yıldız, İran’dan gaz sevkiyatının neden kesildiği sorusu üzerine, "Doğalgazın İran tarafından kesilmesi program dahilinde olan bir şeydi. Bakım ve onarım çalışmaları yapıyor İran tarafı. Bilgimiz dahilinde bir konu 12 gün kesinti olacak. Bizim zaten 5 ayrı ülkeden 5 ayrı güzergahtan gaz alımımız var. Rusya ile görüşmemizde de Rusya’dan ilave gaz alabileceğimiz söylendi. Şuanda gaz ile ilgili bir sıkıntımız yok" dedi.

-EKOKARAVAN TİCARİ OLARAK SATILMAYA BAŞLANMAYACAK-

Rüzgar, güneş ve hidrojenden enerji üreterek, fosil yakıtlara ihtiyaç duymayan Ekokaravan adlı aracın tanıtımı Enerji Bakanlığı önünde yapıldı. Bakan Yıldız burada yaptığı konuşmada, "Dünya bir arayış içerisinde, fosil yakıtların önümüzdeki çağlarda kullanabilmesinin miktarı azalıyor. O yüzden yeni alternatif kaynakların üretiliyor olması lazım. Bunlardan birisi de hidrojen enerjisi. Hidrojen enerjisi bir enerji kaynağına ihtiyaç hissediyor. Hidrojen başlı başına doğada bulunan bir kaynak değil. O yüzden depolanabilir bir enerji kaynağının oluşması için hidrojen enerjisi ciddi bir alternatif kaynak. Arabalarda uygulamasına bir kısım firma başladı ama yeterli değil" dedi.

Bakan Yıldız, bir gazetecinin "Araların ticari larak satışı yapılacak mı" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Ticari olarak satılmaya başlanmayacak. Şu anda ticari bir malzeme biriminin bu şekilde gelişmesi söz konusu değil. Çok az bir alanda çok az bir araçla başlanabiliyor. Bir kısım AB ülkesinin 2015 yılı hedefleri var. Bizler bir kültürün yerleşmesi ve Avrupa’nın ilerleyen teknolojisinden geride kalmamak için çalışıyoruz. Orta ve uzun vadede planlarımız var. Şuanda hidrojen pillerini biz yapamıyoruz. O yüzden bunu bir icat olarak görmüyoruz. Ama bu heyecan verici bir proje. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde 1.5 milyar dolar ayıran, yıllık 200 milyon dolar bütçe ayıran ülkeler var. Biz çok mütevazı bir rakam ayırabildik."

-SAĞLIK, EĞİTİM VE AFET KOORDİNASYONUN HEPSİ BU ARAÇTA-

Çok fonksiyonlu olarak hazırlanan Ekokaravan, gezici sağlık merkezi, afet koordinasyon merkezi ve gezici eğitim merkezi gibi birçok alan için kullanılacak. Aracın hiçbir enerji türüne ihtiyaç duymadan, 3 gün doyunca depoladığı enerji ile çalışabildiği ifade edildi. Araç ayrıca atık sudan saf su üretebiliyor. Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojiler Merkezi (ICHET) Genel Müdürü Mustafa Hatipoğlu tanıtım öncesi yaptığı konuşmada, "2020 yılından sonra bu seri üretim haline dönüşecek. Ekokaravan 4 çeşit enerji sistemiyle çalışan bir mobil araç. Dünyada demonstrasyon olarak ilk bu proje. Eğitim Gönüllüleri Derneği bunu Anadolu’da kullanmak için ortak bir proje geliştirelim dedi. Tamamen tasarımı Türk mühendisler yaptı. Şuanda tanıtım amaçlı 1 tane üretildi" dedi.

-PROJEDE ÇEVRE VE ORMAN BAKANI’NIN OĞLU’DA YER ALIYOR-

Ekokaravan projesinde, Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojiler Merkezi’nin görevlendirdiği 4 proje mühendisinden biri de Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun oğlu Mehmed Eroğlu. Proje hakkında ANKA’ya bilgi veren Mehmed Eroğlu, "Çevre ile enerjiyi bir araya getirdik diyebilirim. Son derece çevre sağlığını düşünen bir araç. Bu aracın tanıtımını yapmak için şimdiye kadar Kocaeli, Eskişehir, Manisa ve Bursa illerini dolaştık ve buradaki sanayicilere, üniversite öğrencilerine ve kamu görevlilerine aracı tanıttık" dedi. Eroğlu, Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojiler Merkezi bünyesinde proje mühendisliği görevi yürütüyor.



Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,269 µs