En Sıcak Konular

İGDAŞ'tan hayati uyarı geldi

19 Ekim 2010 13:09 tsi
Havaların soğumasıyla birlikte İGDAŞ'tan önemli bir uyarı geldi...

İstanbul Gaz Dağıtım A.Ş, (İGDAŞ), havaların soğuması üzerine vatandaşları baca zehirlenmesi konusunda uyardı. Kış gelmeden bacaların mutlaka kontrol ettirilmesi gerektiğini belirten yetkililer, İGDAŞ'tan habersiz tesisatlarda değişiklik yapılmamasını istedi.
Havaların soğuması ve bazı bölgelerde doğalgazların kullanılması üzerine yetkililer baca zehirlenmelerine dikkat çekti. Her yıl baca zehirlenmesine bağlı olarak yaşanan ölüm olaylarına dikkat çeken uzmanlar, zehirlenme nedenleri ve alınacak önlemler konusunda halkı uyardı. İGDAŞ yetkilileri, doğalgazın zehirsiz bir gaz olduğunu söyleyerek yaralanma ve ölümlere yol açan zehirlenmelerin doğrudan doğalgazla ilgili olmadığını, diğer tüm yakıtlarda olduğu gibi yanma sonucu oluşan karbonmonoksitin zehirlenmelere sebep olduğunu bildirdi. Yetkililer, özellikle bacalı doğalgaz kullanıcılarını uyararak bu tür zehirlenmelerin doğalgaz yakıcı cihazlarının bağlandığı bacaların temizlenmemesi, bakımının yapılmaması veya baca malzemelerinin zaman içerisinde deformasyona uğraması, baca sensörünün bulunmaması ya da iptal edilmesi nedeniyle görevini yapamaması ve dışarıya atılamayan baca gazının iç ortama yayılması sonucu yaşandığını belirtti.

İGDAŞ Yetkilileri vatandaşların bu konuda daha dikkatli olmaları ve kışa girmeden mutlaka baca temizliğini ve bakımını yaptırmaları gerektiğini belirterek, "Doğalgaz diğer yakıtlara göre bacalarda kirliliğe neden olmaz. Çeşitli dış etkenlerin (rüzgar, sarsıntı v.s.) yanı sıra, doğalgazdan önce kullanılan kömür, odun gibi yakıtlar, bacalarda is ve kurum oluşturur. Gerekli bakım ve temizlik yapılmadan doğalgaz kullanılması durumunda, gazın yanmasıyla ortaya çıkan atık gazlar, bacada yoğuşma oluşturur. Bu yoğuşma baca içerisindeki kurum ve isleri yumuşatmakta, yumuşayan kurum ve isler ile birlikte baca içindeki harç parçaları da kabararak baca içine dökülmekte, dolayısıyla tıkanmalara yol açmaktadır. Bu tıkanıklıklar, bacanın çekişini kısmen ya da tamamen engelleyerek atık (karbonmonoksit) gazların geri tepmesine bulunulan ortama yayılmasına sebep olur. Vatandaşlarımız hangi tür yakıt kullanırlarsa kullansınlar, bacalarını yılda en az bir kez, kışa girmeden önce mutlaka, itfaiye ya da itfaiyenin yetkilendirdiği firmalara temizlettirmelidir. Bununla birlikte doğalgazlı cihazların her yıl yetkili servislere bakımının yaptırılması da gereklidir." şeklinde açıklamada bulundu.

"İGDAŞ'TAN HABERSİZ TESİSATTA DEĞİŞİKLİK YAPMAYIN"

Doğalgaz kullanıcılarını İGDAŞ'a bildirmeksizin tesisatlarında değişiklik yapmamaları konusunda uyaran yetkililer, bu tür yanlış uygulamalardan dolayı istenmeyen olaylar yaşandığını, abonelerin mutlaka tesisat ve cihazlarını İGDAŞ yetki belgeli tesisatçı firmalar aracılığıyla gözden geçirmelerinin gerekliliğini vurguladı.

Yetkililer, baca gazı zehirlenme olaylarının nedenlerini de şöyle sıraladı:

Doğalgaz yakıcı cihazlarının bağlandığı bacaların temizlenmemesi, bakımı yapılmaması veya baca malzemelerinin zaman içerisinde deformasyona uğraması.

Baca başlığı olmamasından dolayı rüzgarlı havalarda baca tepmesi olması ve yağmur suyunun baca içerisine girerek baca malzemesine zarar vermesi.

Baca sensörünün olmaması veya yetkisiz kişiler tarafından iptal edilmesinden dolayı standartlarda belirtildiği görevini yapamaması ve dışarıya atılamayan baca gazının iç ortama yayılarak risk oluşturması.

Abonelerin yakma tesisinin bakım, onarım ve bacanın temizlenmesini yönetmeliklerin gerektirdiği şartlar ve zamanda yaptırmaması.

Bacalı ve açık yanmalı cihazların kullanıldığı mahale açılmış olan ve havalandırma görevi yapan menfezlerin sonradan iptal edilmiş veya kapatılmış olması.

Doğal gaz kullanan abonelerin tesisata yönelik ve izinsiz olarak tadilat işlemleri yaparak tesisatı uygunsuz hale getirmeleri.

Baca yapımında kullanılan malzemelerin bacada meydana gelen yoğuşma suyunun baca malzemesine zarar vermesi .

Baca çekişinin bozulması ve baca gazının dış atmosfere tahliye edilememesi sonucu bacada ve yakıcı cihaz davlumbazı etrafında yığıntıya neden olması.

Abonelerin doğalgazlı yakıcı cihazlarının bakımını yaptırmamaları veya yetkisiz kişilere yaptırmaları. (CİHAN)

 



Bu haber 874 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,547 µs