En Sıcak Konular

Kürtçe savunmanın gerekçesi Lozan

19 Ekim 2010 09:09 tsi
Kürtçe savunmanın gerekçesi Lozan Diyarbakır'da 153 sanıklı KCK davasında Kürtçe talebi: Hatip Dicle, mahkemeden ifadelerin Kürtçe alınmasını istedi. Dicle, gerekçe olarak da Lozan Antlaşması'nın 37- 42. maddelerini gösterdi.

Diyarbakır Adliyesi'ndeki izdiham nefes almayı güçleştiriyor. Basık, hıncahınç koridorda tanıdık simalar: Altan Öymen, Murat Belge, Osman Kavala, Gencay Gürsoy, KESK Başkanı Sami Evren, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi. Polis kordonundaki demir kapıya tek adım yaklaşmak bile, piyango duygusu yaratıyor.

101'i bir buçuk yıldır tutuklu, 153 sanıklı 'PKK'nın gizli şehir yapılanması KCK' davasının ilk duruşması yapılacak. Polisin mahkeme başkanından beklediği listenin gelmesi saatler sürüyor. 7 bin 578 sayfalık iddianamesiyle rekor zorlayan dava için özel inşa edilen duruşma salonuna, üç saat bekleyerek girebiliyoruz.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, sanık bölümünün en arkasında.

Yeni salon 500 kişilik. 153 sanık ve 250 avukat için yer var. Kalan 97 sandalyenin 90'ı, tutuklu yakını ve Avrupalı konuklar için ayrılmış. Basına uygun görülen yer sayısı ise 10! Altan Abi (Öymen) kendi tabiriyle 'ihtiyarlık' kontenjanını kullanarak, ama bunu tekzip eden bir çeviklikle kalabalığı yarıp herkesten önce içeriye giriyor.

Salon temiz ve ferah; havada yeni inşaat kokusu. Sağ üstte, dev ekran. Söz kimdeyse kamera  'zumluyor'. İzleyicilerin en önünde Ahmet Türk, Leyla Zana ve tam kadro BDP'li vekiller.

'AMADE' VE 'EZ LE VIRIM'
6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, duruşmayı kimlik tespitiyle başlatıyor. Sanıklar adları okunduğunda, kimi 'Amade'  kimi de 'EzLe Vırım' diye ayağa kalkıyor. Önde oturan Leyla Zana'ya soruyorum. 'Buradayım' demekmiş. Sonra 250 avukat, telsiz mikrofonu elden ele dolaştırarak, kendisini tanıtıyor.

Diyarbakır Barosu Başkanı Emin Aktar, 7 bin 500 sayfalık iddianamenin 'akla hayale sığmayacak' bir durum olduğunu söyleyip savunma hakkının kısıtlanmaması için iddianamenin okunmamasını talep ediyor.

Sanık Hatip Dicle, 'Davanın temelinde Kürt sorunu vardır. Tam da ülkede Sayın Cumhurbaşkanı da dahil barış ortamını konuşuyorken, keşke böyle bir dava olmasaydı' diyor. Türkçe'yi sevip Türkçe siyaset yapmalarına rağmen, 'insanların kendilerini en iyi anadilleriyle ifade edebildiğini' söyleyen Dicle, mahkemeden ifadelerin Kürtçe alınmasını istiyor. Lozan Antlaşması'nın 37- 42. maddelerini gerekçe olarak gösteriyor.

Dicle'nin verdiği bilgiye göre, tutuklu bulunan sanıkların 47'si, daha önce 10 ve üzeri, 7'si ise 20 yıl ve üzeri cezaevinde yatmış.

Bir yemek, bir de ihtiyaç arası verilen duruşma, saat 17.00'de sona eriyor. Söz alan avukatların savunmalarından notlar:

ÖRGÜTSE HANİ SİLAHLAR
- İddianame reddedilmeli: Çünkü yargılama 'silahlı' terör örgütü suçlamasıyla yapılmasına karşın ortada silah yok.  7 bin 500 sayfalık iddianamede delil olarak tek bir çakı bile sunulamıyor. Sanıklar alınırken hiçbirine delil gösterilmedi.

- Delil olarak,  hakim kararına dayanmayan onlarca telefon ve ortam dinleme kaydı var. Neden hakim kararı yok? İddianamede bol bol 'gecikmesinde sakınca' ifadesi geçiyor. Tam üç yıl süren bir soruşturmadan söz ediyoruz. Hangi gecikmede sakınca?

- Yüzlerce sayfalık iletişim tespitlerinin büyük bölümünde, yerel seçim öncesi kimlerin aday olup olmayacağına dair konuşmalar yer alıyor.

- Avukat Selçuk Kozaağaçlı, sanıkların çocuklarının eşyalarının da yer aldığı binlerce parça özel eşyanın adli emanette tutulduğunu, alıkonulan bilgisayarların disk kopyasının sanıklara verilmediğini, aramada avukat bulunmazsa, iki muteber tanığın bulunması kuralına uyulmadığını söyledi. 'En kötüsü de bütün deliller kolluk kuvvetlerine ihale edildi. Siz sayın başkan, delilerin hiçbirini orijinal olarak göremeyeceksiniz. Çünkü büyük bölümü yeniden üretildi' dedi.
İlk oturumun iki önemli talebi olan iddianamenin okunmaması ve Kürtçe ifade konusundaki karar bugün verilecek.

Çiğdem Toker / Akşam



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,323 µs