En Sıcak Konular

Genelkurmay brifinginde neler var?

19 Ekim 2010 08:58 tsi
Genelkurmay brifinginde neler var? TBMM Milli Savunma Komisyonu üyesinden tek tip açıklaması: "Tam anlamıyla tek tip olmayacak çünkü okuyanla okumayan arasında bir fark gözetilecek"

Genelkurmay Başkanlığı, Perşembe günü saat 11'de Başbakan Erdoğan'a brifing verecek. Peki brifingde neler konuşulacak? Sabah.com.tr. TBMM Milli Savunma Komisyonu üyesi Mehmet Alp'e sordu.

- Sayın Alp, Perşembe günü verilecek olan brifingin içeriği ne olacak?
Genelkurmay Başkanı, Başbakan'a Perşembe günü tek tip askerlikle ilgili bilgi verecek. Konu tek tip askerlik olacak.

- Peki bedelli konusu brifingde yer alacak mı?
Hayır bedelli yer almıyor, sadece tek tip konusunu görüşecekler.

- Tek tip askerliğin tanımı ne olacak?
Genelkurmay'ın çalışması tek tip uygulaması yönünde ancak basında yer aldığı gibi bazı rakamlar var. Bunlardan hangisi olur bilemem. Benim şahsi görüşüm kısa dönemler için 6 ayın bile fazla olduğu yönünde. Benim oğlum da şu an asker ve bir üniversite mezunu olarak 6 ay hiçbir şey yapmıyor. Tek tip ile ilgili şunu söyleyebilirim: Tam anlamıyla tek tip olmayacak çünkü okuyanla okumayan arasında bir fark gözetilecek. Yani ilkokul mezunu ile üniversite mezunu aynı süre askerlik yapmayacak, arada fark olacak, bu adalet sağlanacak. Şimdi bir gencimiz üniversiteyi bitirmiş, hakim olmuş, doktor olmuş, askere gidiyor, orada bir astsubay tarafından kendisine eziyet ediliyor. Ordu bizim gözbebeğimiz ama bu tür durumlar da maalesef oluyor. İşte bu yüzden inşallah bu hafta sonuna kadar bu konular belli bir yere gelecek.

- Genelkurmay tek tip istiyor, peki hükümetin görüşü ne?
Bana göre hükümet tek tipten ziyade okuyanla okumayan asker arasındaki farkın gözetileceği bir sistemi benimseyecek. Ve bu konuda orta bir nokta bulunacak. 4 ay ya da yine 6 ay gibi bir süre olacak. Silahlı Kuvvetler tüm asker sayılarını ve ihtiyaçlarını alt alta üst üste koyarak bunların hesabını yapmıştır.

- Peki Perşembe gününden sonra süreç nasıl işleyecek?
Genelkurmay, Sayın Başbakan'a tek tiple ilgili brifing verecek. Zaten o güne kadar bu konuda tüm çalışma yapılmış olacak. Daha sonra Sayın Başbakan brifingde kendisine sunulan gündemi inceleyecek, sonra Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile görüşecek, ardından Bakanlar Kurulu ile görüşülecek, Merkez Karar Yürütme Kurulu ile görüşülecek, daha sonra vatandaşların talepleri de göz önünde bulundurularak hükümet bir karar verecek.

- Bedelli konusu rafa mı kaldırıldı?
Şu an Genelkurmay'ın gündeminde bedelli konusu yok. Kısa vadede de bedelli çıkacak gibi görülmüyor. Ancak askerliğini yapmamak için yurt dışına çıkan 30 yaş üstü vatandaşlarımız var. Onların askerliklerini yapıp Türkiye'ye dönmeleri için bir ihtimal bedelli çıkarılması gündeme gelebilir.

Taha Dağlı / Sabah



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,612 µs