En Sıcak Konular

İsrail dev doğalgaz projesine başlıyor

18 Ekim 2010 17:48 tsi
İsrail dev doğalgaz projesine başlıyor İsrail’deki doğalgaz şirketlerinin, ABD merkezli Noble Energy önderliğinde bu hafta içinde son yılların en gelecek vaat eden doğalgaz projelerinden birine başlaması bekleniyor.

Yapılan araştırmalar, İsrail’in kuzey kıyısının 135 kilometre açıklarındaki Leviathan bölgesinin, İsrail’in 100 yıllık ihtiyacını karşılamaya yetecek, yaklaşık 453 milyar metreküp doğalgaz potansiyeline sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Hafta içinde keşif amacıyla yapılacak sondaj çalışmaları söz konusu miktarı doğrularsa, bu proje tarihi boyunca yakıt ithalatına bağlı olan İsrail’i bir doğalgaz ihracatçısında dönüştürebilir.   

Projenin aynı zamanda yerel, bölgesel ve küresel çapta siyasi çatışmaları ortaya çıkarması da bekleniyor.

Leviathan bölgesindeki rezerv, 2009’da keşfedilen ve yaklaşık 227 milyar metreküp doğalgaz potansiyeliyle İsrail’in en büyük doğalgaz sahası olan Tamar’dan sonra bulundu.

İsrailli enerji şirketi Delek Enerji’nin CEO’su Gideon Tadmor, “İsrail’de enerji sektöründe büyük bir devrimin yaşandığına şahit oluyoruz” dedi.

Delek Enerji’nin iştirakleri aracılığıyla Letviathan’daki projede yüzde 45, Tamar’daki doğalgaz sahasında ise yüzde 31.2 paya sahip. ABD’li Noble şirketin ise Leviathan’ın yüzde 40’ına, Tamar’ınsa yüzde 36’sına sahip bulunuyor.

Şirketlerin sondaj projelerini gelecek yılın başlarında açıklaması beklenirken, toplamda 5 bin 500 metreye ulaşması beklenen beş aylık çalışmanın toplam maliyetinin 150 milyon dolar olması bekleniyor. Deniz altındaki derinliğinse 1,700 metre olacağı belirtiliyor.

Tamar’ın keşfi ve Leviathan’a yönelik iyimser tahminler, Doğu Akdeniz’de bir doğalgaz merkezinin oluşacağına umutlarının yeşermesine neden oldu. Gelecekle bağlantılı iyimser yorumlar, İsrailli enerji şirketlerinin hisselerinin yükselmesine de neden oldu.

LÜBNAN GERGİNLİĞİ

Yeni doğalgaz sahaları İsrail ile Lübnan sınırındaki gerilimin de artmasına neden oldu. Lübnanlı yetkililer, geçen aylarda bahsedilen potansiyelin aslında Lübnan tarafında olduğunu, ancak kötü çizilen deniz sınırları yüzünden, İsrail’inmiş gibi göründüğünü savunmuştu.

Hatta radikal İslam örgütü Hizbullah, İsrail’i “Lübnan’ın kaynaklarına dokunmaması konusunda uyardı. Bu uyarının ardından, İsrail İçişleri Bakanı Uzi Landau, İsrail’in doğalgaz kaynaklarını Lübnan’ın iddialarından korumak için güç kullanma tehdidinde bulundu.

İsrail, tarihi boyunca genelde petrol aramalarında hüsrana uğrarken yetkililer kaynak bakımdan zengin bir bölgede petrol bulamamaları nedeniyle dert yanıyordu.

Uluslararası enerji şirketleri de geniş çaplı doğal kaynaklara sahip olan Arap ve Müslüman ülkeleri kızdırmaktan korktukları için şimdiye kadar İsrail’le çalışmaktan çekindi.

*Bu yazı Wall Street Journal gazetesinde "Israel Drills Big Gas Prospect" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

Hürriyet



Bu haber 924 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,369 µs