En Sıcak Konular

Wulff'un Türkiye'ye zorlu ziyareti

18 Ekim 2010 17:38 tsi
Almanya'nın çiçeği burnundaki yeni Cumhurbaşkanı Christian Wulff, eşi Betina Wulff'la birlikte 4 günlük resmi bir ziyaret için bugün Türkiye'ye geliyor.

 Almanya'da yabancıların entegrasyonu ve İslam'la ilgili sert tartışmaların yapıldığı bir dönemde Wulff, Türkiye ile arayı düzeltmek için çaba harcayacak.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinde "çok kültürlülük"ün iflas ettiği açıklamasını yaparken, koalisyon diğer ortağı Horst Seehofer de, "Çok kültürlülük öldü. Almanya'ya daha fazla Türk ve Arap gelmemeli açıklamasını yaptı. Merkel ve Seehofer'in yabancı karşıtı söylemlerine rağmen Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un 3 Ekim'de Almanya'nın birleşmesinin yıldönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada "İslam'ın da Almanya'ya ait olduğunu" söylemesi, Türkiye'de sempati toplamasına neden oldu.

Cumhurbaşkanı Christian Wulff eşi ve beraberindeki işadamlarıyla Türkiye'ye doğru yola çıkarken, Alman muhalefet partisi üyeleri Wulff'a Türkiye ziyareti öncesi önemli mesajlar verdi.

POPULİST SAĞCI POLİTİKACILARA MESAFE KOYMALI

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Wulff'un Türkiye ziyaretinin "uyum" konusunda yapıcı bir tartışma için önemli bir fırsat olduğunu belirterek, Alman Cumhurbaşkanı Wulff'un, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer gibi populist sağcı politikacılardan farklı düşündüğünü açıkça vurgulamasını istediklerini söyledi. Özdemir, Wulff'un "İslam'ın da Almanya'ya ait olduğu" açıklamasıyla Türkiye'de önemli bir sempati kazandığını hatırlattı.

9 BİN TÜRK ÜLKESİNE GERİ DÖNDÜ

Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) entegrasyon politikalarından sorumlu sözcüsü Rüdiger Veit, Seehofer'in anlamsız açıklamalarının aksine, Cumhurbaşkanı Wulff Türklerin Almanya'da her zaman "hoş geldin"le karşılanacağını kesin bir dille belirtmesini istedi. Almanya'da şu anda yapılan entegrasyon tartışmalarının verilere dayanmadığını belirten Veit, geçtiğimiz yıl Almanya'dan ülkelerine dönen Türk sayısının, Almanya'ya gelen Türklerden daha fazla olduğunu hatırlattı. veit, 2009 yılında Almanya'da yaşayan 9 bin Türk'ün ülkesine döndüğünü söyledi.

'HRİSTİYANLIK TÜRKİYE'YE DE AİT' DEMELİ

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi üyesi Ruprecht Polenz ise Cumhurbaşkanı Wulff'un Türkiye ziyareti sırasında bu ülkede yaşayan Hristiyanların sorunlarını gündeme getirmesini istedi. "Hristiyanlık Türkiye'ye de ait" diyen Polenz, Hristiyanlık mirası üzerinde yaşadığı için gurur duyması gerektiğini Türkiye'ye Wulff'un hatırlatmasını istedi.

Alman Bild gazetesi de Cumhurbaşkanı Wulff'a Türkiye ziyareti öncesi bir ev ödevi hazırladı.

Bild gazetesine göre Wulf, Türkiye'ye şu 7 maddeyi mutlaka hatırlatmalı:

    * Almanya'da yaşayan Türklerin entegrasyonu bir başarı öyküsü değil
    * Namus cinayeti gibi gelenekler baskıları örten bir duvar görevi görmemeli
    * Almanya'da yaşayan Türk gençleri arasındaki suç oranının yüksekliği göz ardı edilmemeli
    * Türkiye'de yaşayan Hristiyanlar hala dışlanıyor
    * Almanya İslamcıların sığınacağı bir yer olamaz
    * Avrupa'nın temel değerlerinden biri de basın özgürlüğü
    * Türkiye Avrupa Birliği yolunda ilerliyor, ama hedefe daha çok var

TBMM'YE HİTAP EDECEK

İlk defa bir Alman Cumhurbaşkanı TBMM'de hitap edecek. Bugün akşam saatlerinde Türkiye'ye gelecek olan Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, yarın Ankara’da Anıtkabir’i ziyaret ettikten sonra Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından törenle karşılanacak. Gül ile Wulff arasındaki görüşmenin ardından köşkte yapılacak ortak basın toplantısından sonra Wulff, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek.

BARTOLOMEUS'LA DA GÖRÜŞECEK

Eşi Bettina’nın eşlik edeceği Wulff, sivil toplum örgütleriyle de buluşacağı Ankara’nın ardından sırasıyla Kayseri, Kapadokya, Tarsus’daki St. Paul Kilisesi, Adana ve İstanbul’u ziyaret edecek.

Christian Wulff, İstanbul’da Rum Fener Patriği Bartolomeus ile görüşecek, Aya İrini Kilisesi’nde bir konuşma yapacak ve burada verilecek konseri izleyecek. Alman Cumhurbaşkanı Wulff ve beraberindeki heyet, Cuma akşamı geç saatlerde Türkiye’den ayrılacak.

Mustafa Karakuş / Hürriyet



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,026 µs