En Sıcak Konular

Kerim Akçakoyun iade istedi

18 Ekim 2010 16:51 tsi
12 Eylül'de yapılan referandumla değişen YAŞ kanunu YAŞ mağdurları için umut oldu.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla ordudan uzaklaştırılan Kerim Akçakoyun, yeni bir yasal düzenleme ile yıllardır yaşadıkları mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.

"YAŞ kararı ile son verilen görevime iade istiyorum" diyen Akçakoyun, kendisinin eşinin başörtülü olması ve namaz kılan biri olduğu için ordudan atıldığını savundu.

Akçakoyun, "Ayrılış tarihinde benimle aynı sicil ve rütbede olan askeri personelin halen sahip olduğu rütbe ve yasal özlük haklarının verilmesini, ilişik kesme tarihinden göreve iade tarihine kadar yoksun kaldığım tüm yasal ve somut maddi haklarımın hesaplanarak tazminini, göreve iade talebim kabul görmezse; hukuka aykırı işlem sonucu ortaya çıkan mahrum bırakıldığım tüm sosyal ve ekonomik haklarımın hesaplanarak verilmesini, emsallerimin konumunda emekli edilmemi ve emeklilikle ilgili tüm haklarımın (Emekli askeri personel kimlik kartı, TSK sosyal tesislerinden yararlanma hakkı veren tüm karne ve belgeler, iptal edilen silah taşıma ruhsatım) iadesini, göreve devam durumunda normal emeklilik tarihine kadar tahakkuk eden yoksun kaldığım OYAK ve Emekli Sandığı toplu ödemelerini ve yine yoksun kaldığım emsallerime ödenmiş bulunan maaş ve sosyal yardımlardan oluşan maaş tutarları toplamının ödenmesini talep ediyorum." ifadesini kullandı.

"Çok sayıda başarı belgem var. 15 Eylül 1980 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne astsubay olarak başladım." diyen Akçakoyun, "17 yıl görev yaptım. Bu süre içerisinde hiçbir disiplinsizlik yapmadım. 1994 yılında Subay Bilgi Formu'na eşimin başörtülü fotoğrafını ekledikten sonra 4 yıl boyunca yazılı ve sözlü savunma geçirdim. 16 Haziran 1998 tarihinde ise 'disiplinsizlik' adı altında YAŞ kararıyla ordudan uzaklaştırıldım." dedi.

Yıllarca görev yaptığı ordudan birilerinin haksız kararlarıyla uzaklaştırıldığını öne süren Akçakoyun, "Milli Savunma Bakanlığı'ndan mağduriyetlerimizi giderecek bir yasal düzenlemeye imza atmasını bekliyoruz. Bizim maddi ve manevi çok ciddi kayıplarımız var. Anayasa değişiklikleri ile ilgili yapılan referandum sonucu yasama organınca ortadan kaldırılan sabık düzenleme ile benim gibi yüzlerce askeri personel, temel hak ve özgürlüklerden olan adil yargılanma hakkından mahrum bırakılmıştır. Hiçbir somut delili olmayan ve dayanaksız iddialarla ve yargı yolu açık şekilde resen emekli etme imkanı varken bu idari yolu kasten kullanmayıp, yargı denetimini imkansız kılan yöntemle ayırma ve tasfiye işlemlerini gerçekleştirmişlerdir. Mevcut haliyle bünyesinde hakim sınıfından olmayan muvazzaf subayların üye olarak görev yaptığı bir mahkemeden evrensel hukuk anlamında adaletin tecelli etmesini beklemek mümkün değildir. Askeri Yüksek İdari Yargıda görev yapan askeri hakim sınıfına mensup subaylar da, komuta kademesine sicil ve diğer yönlerden bağımlı bulunduğundan, bağımsız bir yargılama yeteneğinden hukuken ve fiilen yoksundur." şeklinde konuştu.

CİHAN



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,961 µs