En Sıcak Konular

Belçika'da erken seçim ihtimali doğdu

18 Ekim 2010 14:50 tsi
Belçika’da, 13 Hazirandaki seçimlerin ardından farklı formüllerle sürdürülen koalisyon müzakereleri sonuç vermeyince erken seçim ihtimali arttı.

Federe yapılı Belçika’da 13 Hazirandaki erken genel seçimlerde Bart De Wever liderliğindeki Flaman İttifakı, ülke nüfusunun yüzde 60’ını oluşturan ve gelir seviyesi yüksek olan Flaman bölgesinde oyların yüzde 28’ini alarak ve en yakın rakibi Hristiyan Demokratlara 10 puan fark atarak birinci çıkmış, 150 üyeli parlamentoda 27 koltuk kazanmıştı.

De Wever, seçim kampanyasında Flamanların bağımsızlığını istemiş ve bunun için geçiş dönemine ihtiyaç duyulduğunu belirtmişti.

Nüfusun yaklaşık yüzde 40’ının yaşadığı Fransızca konuşan Valon bölgesi ve çift dilli Brüksel’de Sosyalistler (PS), yüzde 38 oyla en yakın rakipleri Liberallere 15 puan fark atmış, açık arayla ilk sırayı almıştı. Sosyalistler bu sonuçla parlamentoda 26 koltuk elde etmişti.

Flaman İttifakı’nın başbakanlığı istemediğini açıklaması üzerine Kral II.

Albert tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Valon Sosyalist Partisi Başkanı Elio Di Rupo, ısrarla yürüttüğü koalisyon müzakerelerinden çift dilli Brüksel bölgesine aktarılacak fonlar ve Brüksel çevresindeki bazı seçim bölgelerinin paylaşımı konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle sonuç alamayınca geçen ay başında istifasını sunmuştu.

Bunun üzerine parlamento ve senato başkanlarının arabuluculuğunda Flaman ve Valon partilerini uzlaşmaya zorlayan Belçika Kralı, bundan da sonuç alamayınca son çare olarak Flaman İttifakı Başkanı De Wever’ı ileri sürdü.

Muhtemel koalisyon ortaklarına sunduğu 50 sayfalık uzlaşma belgesinde, otonom Flaman, Valon ve Brüksel bölgelerinin vergi gelirlerinden yüzde 45 pay almasını ve yetkilerinin artırılmasını öneren De Wever, Belçika’nın bölünmesinin altyapısını hazırladığı gerekçesiyle Valon partilerince reddedildi.

Siyasi gözlemciler, De Wever’ın başarısız girişiminin ardından Kral II.

Albert’in önünde erken seçim yolunu açmaktan başka seçenek kalmadığını belirtiyor.



Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,117 µs