En Sıcak Konular

Facebook'tan aslında fotoğraf silemiyorsunuz

18 Ekim 2010 12:36 tsi
Facebook'ta sildiğiniz bir fotoğrafın aslında silinmediğini biliyor muydunuz? Peki silindiğini sandığınız fotoğraflara aslında ne oluyor dersiniz?

500 milyonu aşkın üyeye sahip sosyal ağ Facebook, fotoğraf ve video gibi multimedya içeriklerin de merkezi haline gelmiş durumda. Kullanıcılar özel anlarını, katıldıkları aktivitelerden fotoğrafları profillerine yükleyerek arkadaşlarıyla paylaşıyor. Konu paylaşım olunca, kullanıcılar biraz daha dikkatli davranıyor.

Fotoğraflarının üçüncü kişilerin eline geçmesini istemeyen kullanıcılar, bunun için gerekli gizlilik ayarlarını özenle yapıyor. Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net'in haberine göre, geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan bir durum, Facebook hakkında çeşitli söylentileri de beraberinde getirdi. Yüklediği bir fotoğrafı 2009 yılının Mayıs ayında sildiğini söyleyen bir üye, sildiği bu fotoğrafa tam 17 ay sonra  yine Facebook'ta ulaştı. "Silindi" ibaresini görmesine rağmen fotoğrafın hâlâ Facebook'ta olması kullanıcıları şaşkına çevirdi.

Fotoğraflarınızı Sildiğinizi Sanıyorsunuz

Aslında bu durum birçok kullanıcının yakındığı bir konu. Facebook'a yüklediğiniz bir fotoğrafı "Sil" dediğinizde o an silindiğini sanıyorsunuz. Aslında fotoğraf Facebook server'larında tutulmaya devam ediyor. Profilinizden kaldırılan fotoğraflar adresleriyle birlikte siteden kaldırılıyor. Böylece üye bu fotoğrafa ulaşamadığından silindiğini sanıyor.

Gerçek şu ki, kullanıcıların sildikleri fotoğraflar tam 1 – 1.5 yıl sonra tamamen Facebook üzerinden kaldırılıyor.  Bu süre zarfında içerik server'larda tutulmaya devam ediliyor. Facebook yetkilileri durumun, sabit diskten silinen bir içeriğin tekrar geri getirilebilir olmasıyla aynı şey olduğunu söylüyorlar. Olayın ortaya çıkmasından sonra, zamanında Facebook'a koydukları kimi fotoğraflardan pişman olan kullanıcılar bu fotoğrafların yine gün yüzüne çıkmasından endişe duyuyor.

shitdelete



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,155 µs