En Sıcak Konular

"Ne AKP'ye destek, ne de darbecilere!"

0 0 0000 00:00 tsi
14 Nisan'da Ankara'da yapılacak miting öncesi tartışmalar alevlendi. Birgün gazetesi ilginç bir manşetle mitinge katılmama çağrısı yaparken, STK'lar gösteriye katılmama çağrısı alıyor. "Katılacağım" diyen Profesörler ise Ankara dışına çıkıyor!

Radikal gazetesinden Murat Yetkin'in yazısı:

Muhalefette miting çatlağı

14 Nisan'da Ankara'da Başbakan Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına karşı yapılacak miting, tertip komitesinin niteliği nedeniyle Erdoğan ve hükümetine karşı toplumsal muhalefette çatlağa yol açıyor.
Birgün gazetesi dün "Ne AKP'ye destek, ne de darbecilere" manşetiyle yayımlandı. Haberde etkili muhalif sendika, dernek ve kuruluşların 'kimin, ne amaçla yaptığının bilinmediği' bu mitinge katılmama kararı aldıkları söyleniyordu. Haberde, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları, Kamu Emekçileri Sendikası ve Eğitim-Sen başkanlarının kuruluşları adına beyanları yazılıydı.

Haberde yazmayan dahası da vardı. Türkiye'nin üç büyük sendika konfederasyonu, Türk-İş, Hak-İş ve DİSK de benzeri gerekçelerle 14 Nisan mitingine katılmıyorlar. Türk Tabipler Birliği de 'Hükümetin icraatına karşı oldukları, ama mitingi düzenleyenlerin demokrasinin ne kadar ilerlemesinden yana olduklarından kuşku duydukları' gerekçesiyle mitinge katılmıyor.
Mitinge katılım için kurumlarından toplu destek bulamadığı halde üyeler arasında şahsi destek arayan kuruluş yöneticileri de var. Üniversitelerarası Kurul ve YÖK bunlar arasında. Ankara'da, pek çok rektör ve rektör yardımcısının "Orada olacaksınız değil mi?" sorusuna muhatap olduktan sonra 14 Nisan günü için kendilerine şehir dışı görevler buldukları konuşuluyor.

Oysa mitinge katılacaklarını söyleyen çok sayıda kuruluş da var. Bunların bir kısmı, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilecek olmasını laik cumhuriyetin sonu olarak görecek kadar sert tutum alıyorlar.

CHP lideri Deniz Baykal, resmen katılmadıklarını ilan etse de CHP'nin mitinge katılımı teşvik ettiği biliniyor. Başında emekli orgeneral Şener Eruygur'un bulunduğu Atatürkçü Düşünce Derneği çevresinden, Baykal'ın da pazar günkü mitinge katılacağı haberleri yayılsa da, Baykal'ın 14 Nisan programı henüz açıklanmış değil. Geçen hafta sonu Ankara'da aynı amaçla bir miting düzenleyen DSP, üyelerini katılım konusunda serbest bırakmış bulunuyor.

Gazeteciler arasında mitinge katılım konusunda en açık tavrı alanlar arasında Cumhuriyet'ten Mustafa Balbay ve Hürriyet'ten Emin Çölaşan bulunuyor. Her iki güçlü kalem de, birkaç gündür okurlarını bu mitinge çağırıyor. Balbay ve Çölaşan'ın geçtiğimiz yıllar içinde birlikte ve bu kadar güçlü savundukları bir konu daha olmuştu. O da 1 Mart tezkeresinin Meclis tarafından reddi ardından 2003 baharında 'Genç subayların hükümetten rahatsızlığı' çerçevesinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'e yönelik sert eleştirilerdi. Eruygur o dönem Jandarma Genel Komutanı idi. Bugün hakkında yazılan iddialar da o döneme ilişkindi. Mitinge katılmayacağını açıklayan sendika ve kitle örgütlerinin gerekçelerinde acaba bu iddialar da pay sahibi olmuş mudur?

Radikal



Bu haber 303 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,467 µs