F-35'in perde arkası | " /> F-35'in perde arkası | "/>

En Sıcak Konular

İşte F-35'in perde arkası

18 Ekim 2010 09:45 tsi
İşte F-35'in perde arkası Türkiye'nin de üreticileri arasında bulunduğu son insansız hava uçağı projesinde ortaya çıkan milyar dolarlık ek maliyetler tartışılmaya devam ediyor.

Karar Pentagon'da alındı, itirazlar sonuç vermedi  
 
 
Ankara şimdi önüne gelen yeni rakamları nasıl karşılayacağını düşünüyor. Daha önce Amerika'nın başını çektiği projede 100 uçak için 10 milyar dolar ödemeyi taahhüt eden Türkiye'ye kesilen yeni faturanın büyüklüğü 14 milyar dolar. 2 milyar dolarlık bakım masrafları için de ek bir bütçe öngörüldüğü gelen bilgiler arasında. Şimdiden toplam maliyet 16 milyar doları buldu. Projedeki artışın üretici ülkelere Pentagon'da yapılan bir toplantının sonunda bildirildiği kaydediliyor. Zaman'ın ulaştığı bilgilere göre, ABD'li yetkililer projenin üreticileri Türkiye, İngiltere, İtalya, Danimarka, Norveç, Avustralya, Hollanda ve Kanada'ya gelinen son noktayla ilgili bir sunum yaptı. Maliyetlerin öngörüldüğünden daha fazla arttığı kaydedilerek, ek finansman talep edildi. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerin toplantıda bulunan temsilcileri, çıkarılan faturaya itiraz etti. Fakat bu çıkış sonuç vermedi. Savunma kaynakları, ABD'nin dışındaki ülkelerin projeyle ilgili tasarruflarının dikkate alınmadığını kaydederek, "Aslında bu beklenilen bir durum. Çünkü en büyük yatırımı ABD yaptı. Toplam 3 bin adet F-35 üretilmesi öngörülüyor. Amerika bunların 2400'ünü alacak. Yani ne kadar para veriyorsan, o kadar sözün geçiyor." değerlendirmesinde bulunuyor.

Görünmez olma ve gelişmiş savaş yetenekleri sebebiyle beşinci jenerasyon olarak ilan edilen F-35'ten, Türkiye 100 adet almayı planlıyor. Türk Hava Kuvvetleri'nin bel kemiğini oluşturan F-16'ların yerini F-35'lerin alması bekleniyor. Uçakların 2016 yılından önce teslimata hazır olması sürpriz olarak değerlendirilirken, teslimatların daha da sarkabileceği belirtiliyor. En kötümser senaryo, maliyetlerin 22 milyar doları bulabileceği yönünde. F-35'in üreticileri arasında yer alan Türkiye'nin süreç içinde 6 milyar dolarlık bir iş payına kavuşacağı ifade ediliyor. Türkiye proje kapsamında, F-35'in kaportasının bir bölümünü üretecek. Yine F-35'in motorunun bazı parçalarının üretimi de uluslararası ortaklıklarla birlikte Türkiye'de yapılacak. Ayrıca, uçağın diğer ülkelere satışından da pay alınacak. Savunma çevrelerinden edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin projeden vazgeçme gibi bir düşüncesi yok. Eğer Türkiye üretici ülkeler arasında yer almasaydı ve daha sonra hazır alım yapsaydı, daha büyük rakamlarla karşılaşacaktı. Maliyetlerin ödenmesinde sıkıntı çıkması durumunda ise B planı olarak alınacak uçak sayısının azaltılması düşünülüyor. 100 olarak öngörülen bu sayı 80'e düşebilir. Savunma Sanayi Destekleme Fonu'ndan bu proje için toplam 786 milyon dolar ayrıldı. Geri kalan miktar ise Hazine tarafından karşılanacak.

zaman



Bu haber 971 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,773 µs