Periskop yukarı: Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliyev Kavaf, ‘Cosby Ailesi gibi dizilere ihtiyaç var’ dedi. Tercümesi, “Cosby Ailesi gibi aileler lazım” ise yandık. Çünkü AKP seçmeni zama" /> Periskop yukarı: Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliyev Kavaf, ‘Cosby Ailesi gibi dizilere ihtiyaç var’ dedi. Tercümesi, “Cosby Ailesi gibi aileler lazım” ise yandık. Çünkü AKP seçmeni zama"/>

En Sıcak Konular

Türkiye'nin zencileri Cosby'e özenir mi?

18 Ekim 2010 08:54 tsi
Türkiye'nin zencileri Cosby'e özenir mi? Periskop yukarı: Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliyev Kavaf, ‘Cosby Ailesi gibi dizilere ihtiyaç var’ dedi. Tercümesi, “Cosby Ailesi gibi aileler lazım” ise yandık. Çünkü AKP seçmeni zama

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliye Kavaf’ın böyle bir huyu var. Uzun süren sessizliklerin ardından kimi zaman sarsırıcı kimi zaman da şaşırtıcı beyanatlar verebiliyor.

Bu hazırlıklı olunabilecek bir durum değil. Geçmiş örnekleri verin tat kaçırmayalım ama son vaka adı üstünde zaten yeni haber olanı. Bakan Kavaf, Meclis’te gazetecilerle sohbet ederken,-TV yayınlarının hassas olmaları gereken konular üzerine-“Mesela yıllar önce Cosby Ailesi dizisi vardı. Bugün dizilerde farklı mesajlar veriliyor, sıkıntı burada. Sosyal meseleler sadece yasayla korunamaz” şeklinde konuşmuş.

Görüldüğü gibi sansasyonel açıklama sayılmaz. Hatta üzerinde tartışılmalı ve verilen örneğin yerinde olup olmadığı sorgulanmalı.

“Cosby Ailesi” 1980’li yıllarda yayınlanıp, yoğun ilgi görmüş, uzun yıllarda ekranda kalmış bir dizi. (Esasen bu dizi kimi dijital platformlarda hâla ve tekraren yayınlanıyor. Yani Bakan Kavaf’ın yakınması geçersiz zaten.)

Cosby ailesi ABD standartlarına göre “ideal çift” örneğine çok uygun. Koca doktor eş ise avukat. Bunun Amerika’daki anlamı, “top atsanız yıkılmaz” demek. Her iki meslek de ABD’de hem sosyal itibar hem de maddi kazanımlar itibariyle sınırsız şansa sahip.

Zaten Cosby’ler mutluluk içinde yaşıyan, yayınlandığı o kadar sene içinde “yahu hanım biraz sıkıştık, acaba bizim George’lardan borç istesek mi” veya “bu akşamı çorbayla geçiştirelim” türünden bir tek dialoğa rastlanmış değil.

Çok çocuk ve ileriki bölümlerde çok torunlu bir aile. Hepsi üniversite (paralı) okumuş durumdalar. Arabalar var, ev güzel, aile babası giydiği bir “kazağı” bile bir daha giymeyen biri.

Ve işte bu dizi sadece Amerikalılar’a değil yayınlandığı tüm ülkelerin ailelerine suya sabuna da pek dokunmayan problemler konusunda öğretici (!) tavsiyelerde bulunmuş. İçlerinde hiç işe yarayan yoktu demiyoruz ama Türk aile sistemine de dört dörtlük oturduğunu söylemek zordu.

Kavaf’la konuşan gazeteciler haberin içine “Cosby dizide ABD muhafazakar ailesinin reisi olara ön plana çıkıyordu” diye yazmışlar ama bu hem Cosby Ailesi’ni tam anlamadıklarını dahası ABD’deyi de çok tanımadıklarını gösteriyor.

Tabii bir de işin pek bilinmeyen bir boyutu vardı; Cosby Ailesi-bizim için tamamen önemsiz bir nokta ama-zenciydi. ABD’de zencilerin böyle bir hayata sıkça ulaştıklarını düşünmek de doğrusu iddialı olur.

Şu an birçok siyahi ABD önemli ve zengin konumdalar ve bilindiği gibi Obama da Başkan seçildi. Onun 2009’da Başkan oluşunun 1980’lerde akla gelip gelmeyeceği düşünüldüğünde demek istenen daha iyi anlaşılır.

İşte ABD’de bir çok kişi Cosby Ailesi dizisinin yaratıcısı Bill Cosby’i “Tom Amca” olmakla ve bunu ABD’deki zencilere benimsetmeye çalışmakla suçladı.

Yani, “bir takım ayrıcalıklara sahip” ama “bunları beyaz efendisine itaat ederek kazanmış” denerek. Tabii bizde bu pek az fark edildi ve “aa ne güzel bir aile, keşke bizde de böyle diziler yayınlansa” temennilerine sıkça dönüştü.

Yayınlanması kötü mü oldu?. Dallas’la başlayan ve günümüzde artık sayılması hatta izlenmesi bile mümkün olmayan benzerlerine göre elbette daha az.

Fakat bir kere Cosby Ailesi’ne girdiğinizde işin ucunun nereye varacağını kestirmek zor olabilir. Küçük Ev, Cosby Ailesi ile başlayan silsile gün gelir “Seven Heaven”a dayanabilir!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,347 µs