En Sıcak Konular

Meclis, vatandaşın çözüm umudu oldu

18 Ekim 2010 08:10 tsi
Meclis, vatandaşın çözüm umudu oldu  
Halkın talep ve şikâyetlerini değerlendirmek üzere kurulan Meclis Dilekçe Komisyonu'na başvuru yağıyor.

Geçtiğimiz yasama döneminde, dilekçe sayısı 2 binden 12 bine çıktı. En çok kamu kurumları şikayet edildi. Başvurular, önemli düzenlemelerin de kapısını açtı. Telefonda sabit ücretin kaldırılmasından, kat mülkiyeti değişikliğine kadar birçok konuda dilekçeler etkili oldu.

Meclis, yasama faaliyetlerinin yanı sıra halkın sorunlarına da çare arıyor. Bu konuda geçmişe oranla önemli aşamalar kaydedildi. Dilekçe Komisyonu, her başvuruyu tek tek inceleyip takibini yapıyor. Devletin tüm imkânlarını çözüm için seferber ediyor. İlgili kurumlara yazılar gönderiyor, gerekirse Genel Kurul'dan karar çıkartıyor. Başvurularının dikkate alındığını gören vatandaş da, yeni dilekçeler yazıyor. 20. Yasama Dönemi'nde toplam başvuru sayısı 2 bin 313 iken, rakam 22. dönemde 12 bin 443'e çıktı. Bunların yaklaşık yüzde 20'si kadınlardan geldi. Vatandaş en çok devlet kurumlarını şikayet etti.

Komisyon, başvurular doğrultusunda toplumu yakından ilgilendiren birçok sorunun çözümünde de önemli rol oynadı. Bunların başında KEY ödemeleri, deprem bölgeleri için Kat Mülkiyeti Kanunu'nda değişiklik yapılması, telefonlardan alınan sabit ücretlerin kaldırılması yer alıyor. Dilekçeler sayesinde hayata geçirilen düzenlemelerden bazıları da şöyle: Devlet memurluğu sınavlarının geçerlilik süresinin uzatılması, doğrudan gelir desteği uygulamaları, köye dönüş projesi, yurtdışından alınan diplomaların denklik işlemleri, muhtarların özlük hakları, genetiği değiştirilmiş organizmalar ve TV'lerdeki şiddet programları...

Meclis'e 2002 yılından beri yaklaşık 30 bin şikayet geldi. Başvuruların yüzde 17'si kurumlarla ilgili. Karşılaştıkları ciddi sorunlar için Meclis'ten yardım isteyenler olduğu gibi, eşinden şikayetçi olan, paraya ihtiyaç duyan, hatta dişleri dökülenler bile çareyi TBMM'de arıyor. Bu başvuruları değerlendirmek ve sorunlara çözüm bulmak için kurulan Dilekçe Komisyonu, her yıl gelen binlerce başvuruyu dikkatle inceliyor. Komisyona 23. dönemin ilk üç yılında yaklaşık 1 milyon imzalı 6 bin 448 dilekçe geldi. Bunlardan 5 bin 873'ü incelenerek sonuçlandırıldı. AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman, halk adına denetim görevi yaptıklarını, gelen bütün başvuruları hassasiyetle incelediklerini ve sonuçlandırdıklarını söyledi.

TBMM'ye her gün birbirinden ilginç 'mağduriyet' dilekçeleri geliyor. Bunlardan biri de geçtiğimiz günlerde Uğur Öğüz tarafından gönderildi. Dilekçeye göre, Kemal B., 2006'da bir bankadan 6 bin TL kredi çekip arkadaşı Öğüz'ü kefil gösterdi. Kemal B., daha sonra aynı bankadan iki ayrı kredi daha çekti. Borçların zamanında ödenmemesi üzerine banka bütün paraları ilk kredi başvurusunda kefil gösterilen Öğüz'den tahsil etmek istedi. Vatandaş, konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkeme, tüm paranın Öğüz'den tahsil edilmesi kararına vardı. Yargıtay'a yapılan temyiz başvurusu da 'miktar düşük' denerek reddedildi. Öğüz, konuyu bir dilekçe ile TBMM'nin gündemine getirdi. Dilekçeyi işleme alan komisyon, konuyla ilgili kararlar ve yazışmaları inceleyerek vatandaşın mağduriyetini gidermeye çalışacak.

DİŞLERİM DÖKÜLDÜ, DEVLET YAPTIRSIN

TBMM Dilekçe Komisyonu'na birbirinden ilginç başvurular da yapılıyor. Bazı başvuruların özeti şöyle: "Ailemin maddi durumu iyi olduğu halde beni evlendirmiyorlar. Karım bana itaat etmiyor. 7 bin liralık başlık parası nedeniyle evlenemiyorum, devlet bana para versin. 11 çocuğum var, ikramiye verilmesini istiyorum. Damat yıllardır evimde kalıyor, devlet tahliye etsin. Bana iş bulunmazsa Türk vatandaşlığından çıkacağım. Klarnetçiyim. Dişlerim düştü, sanatımı icra edemiyorum. Devlet dişlerimi yapsın."

'Mahkeme, kefil olmadığım borcu ödetti, kararı denetleyin'

Meclis'e gelen ilginç dilekçeler arasında Uğur Öğüz'ün başvurusu dikkat çekiyor. İddiaya göre, Kemal B. adlı vatandaş, 2006'da bir bankadan 6 bin lira kredi çekip arkadaşı Öğüz'ü kefil gösterdi. B., daha sonra aynı bankadan iki ayrı kredi daha çekti. Ancak ödemedi. Konu yargıya taşındı. Mahkeme, kefil olmadığı borçların da Öğüz'den tahsiline karar verdi. Yargıtay'a yapılan temyiz başvurusu ise 'miktar düşük' denerek reddedildi. Öğüz, şimdi Meclis'ten mahkeme kararını denetlemesini ve mağduriyetinini giderilmesini istiyor.

 zaman



Bu haber 451 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,888 µs