En Sıcak Konular

Cihaner: Garip bir seçim dönemi yaşıyoruz

17 Ekim 2010 14:48 tsi
Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, HSYK seçimleriyle ilgili olarak, "Garip bir seçim dönemi yaşıyoruz." dedi.

Erzincan'daki Ergenekon soruşturmasının 2 numaralı sanığı Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, bugün öğle saatlerinde Erzincan Adliyesi'ne gelerek HSYK seçimleri için oy kullandı. 48 hakim ve savcının Erzincan'da oy kullandığı seçimlerde, basın mensuplarının sorularını cevaplayan Başsavcı Cihaner, seçimlerin yargıya ve ülkeye hayırlı olması temennisinde bulundu. Cihaner, garip bir seçim dönemi yaşadıklarını ifade ederek, "İnsanlar en temel bilgi edinme, kendilerini anlatma, ifade özgürlüklerinin olmadığı bir seçim dönemi yaşıyoruz. Umuyorum ki bu, parti-devlet olma yolunda son adım olmaz. Çünkü zaten on yıllardır Adalet Bakanlığı'nın yargıya egemen olan bakışına statükonun lehine düzenlenmiş bir yasal ortamda seçime gidildi. Adalet Bakanlığı'nın bürokratlarının özellikle şimdiye kadar zaten mevcut uygulamaya egemenlikleri vardı. Bu kesinlikle o arkadaşların şu yada bu şekilde davranacaklarına dair bir önyargı olarak alınmasın ama zaten onların şimdiye kadar egemen oldukları bir hukuk uygulaması vardı. Bu hukuk uygulamasından duyulan rahatsızlıkların giderilmesi için getirildiği iddia edilen bir anayasa değişikliği sonrasında bu kez güçlü bir şekilde onların tekrar bu yapıya egemen olmak istemeleri anayasa değişikliğine gerekçe teşkil eden bir takım tezlerin aslında başka amaçlar ile getirildiği gibi bir şüphe doğuruyor. Şöyle ki; Şu anda Adalet Bakanlığı bürokratları kendilerinin mesleğe mülakatla aldıkları, kendilerinin mesleğe kimlerin girebileceğini belirledikleri meslektaşlarımızın oylarına talipler. Buradaki yasal sıkıntı, bir tarafa etik olarak bile anlaşılması çok mümkün görülmüyor. Ama ben cumhuriyet savcılarımızın ve hakimlerimizin sağduyuları ile bu sakıncaları giderecek seçimleri yapacaklarına inanıyorum. Umuyorum ki hukuk devleti adına, yargı bağımsızlığı adına güzel bir sonuç elde edilir, ülkemize hayırlı olur." açıklamasında bulundu.

Başsavcı Cihaner daha sonra kendisine ait özel otomobiliyle adliyeden ayrıldı.


ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ TETİKLEMİŞTİ

Başsavcı İlhan Cihaner, Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından Erzincan'daki Ergenekon soruşturması kapsamında 16 Şubat 2010 günü gözaltına alınmış, bir gün sonra da Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanmıştı. Bunun üzerine aynı gün HSYK olağanüstü toplanarak Erzurum'daki Ergenekon soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Başsavcı Vekili Tarık Gür, savcılar Rasim Karakullukçu, Mehmet Yazıcı ve Osman Şanal'ın yetkilerini ellerinden almıştı. Ayrıca Başsavcı Sinan Kuş da dahil olmak üzere savcılar hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. Gündemde uzun süre tartışılan karar 'ikinci Ferhat Sarıkaya olayı' olarak değerlendirirken, olay, hükümetin anayasa değişikliğine temel teşkil etmişti.
 
cihan



Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,099 µs