En Sıcak Konular

Darbeci önce tımarhaneye sonra mahkemeye

17 Ekim 2010 10:54 tsi
Darbeci önce tımarhaneye sonra mahkemeye

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, hiç kimsenin 21. yüzyılda bir darbe düşüncesi içinde olmaması gerektiğini belirtti...

e-muhtıra’yı kendisinin yazdığını açıklayan Büyükanıt “Birileri darbe girişiminde bulunduysa önce tımarhaneye götürüp tedavi ettirmeli ve sonra yargılanmalı’’ dedi.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, hiç kimsenin 21. yüzyılda bir darbe düşüncesi içinde olmaması gerektiğini belirterek ‘’Olanı normal karşılamamalı, hatta darbe girişiminde bulunduysa, yargılamadan önce tımarhaneye götürüp tedavi ettirmeli ve ondan sonra yargılamalı’’ dedi. Büyükanıt, Genelkurmay Başkanı olduğu dönemde Cumhurbaşkanlığı seçimi arefesinde 27 Nisan gece yarısı bildirisini yayınlamış ve bu bildiri ‘e-muhtıra’ olarak tarihe geçmişti.

ÖNCE TEDAVİ SONRA YARGILAMA

Yaşar Büyükanıt, Beykent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezinin düzenlediği ’Asker ve Devlet’ konulu seminerde ilginç değerlendirmelerde bulundu. TSK İç Hizmet Kanunu 35. maddesinin darbelere zemin hazırladığı iddialarını hatırlatan Büyükanıt “Bunun kadar komik bir şey olamaz. Hiç kimsenin 21. yüzyılda bir darbe düşüncesi içinde olmaması lazım. Olanı da normal bulmamak lazım. Hatta darbe girişiminde bulunduysa yargılamadan önce tımarhaneye götürüp tedavi ettirmeli ve ondan sonra yargılanmalıdır’’ dedi.

DARBE HAZIRLIĞINI HİSSETMEDİM

Ergenekon soruşturmasıyla birlikte ortaya çıkarılan darbe girişimleriyle ilgili de konuşan Yaşar Büyükanıt, Genelkurmay Başkanı olduğu dönemde bir darbe hazırlığı hissetmediğini, hissetmiş olsaydı gereğini yapacağını söyledi. Büyükanıt “Yargıya intikal etmiş, arzumuz serbest kalmalarıydı. Tabii yıllarca beraber çalıştığımız insanlar, bunu kalpten istiyoruz. Özellikle Hurşit Paşa (Tolon) vs. Ben böyle bir darbe hissetsem, yasal olarak gereğini yapardım. Ama ihtiyaç duymadım” diye konuştu.

GÜVENLİK İÇ-DIŞ DİYE BÖLÜNÜMEZ

35. maddenin TSK’ya Türk yurdunu ve cumhuriyetini koruma ve kollama görevi verdiğini, TSK İç Hizmetler Yönetmeliği’nin 85. maddesinin ise TSK’ya cumhuriyeti içe dışa karşı lüzumunda silahla koruma görevi verdiğini anlatan Büşükanıt “AB, bu maddelerin değiştirilmesini talep etmek suretiyle, TSK’nın sadece dış güvenliği sağlayan bir kurum haline dönüştürmesini istemektedir. Güvenlik, iç dış diye ayrılamaz. Güvenlik bütündür” dedi. 

Savcı çağırırsa ifade veririm

Devrimci Karargah soruşturması tutuklusu Hanefi Avcı’nın arşivinden çıkan yasadışı dinlemelerle ilgili konuşan eski Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, kendisinin de o dönemlerde muhtemelen dinlendiğini söyledi. Eski 1. Ordu Komutanı İsmail Koçman, Avcı’dan çıkan kendisine ait dinlemelerin Tümgeneral rütbesiyle Harp Akademileri Komutanlığı’nda görev yaptığı döneme ait karargah santrallerinin dinlenmesiyle elde edildiğini açıklamıştı.  Yaşar Büyükanıt’a dün, Avcı’dan çıkan yasadışı dinleme arşivi konusundaki düşünceleri ve kendisinin de dinlenmiş olup olmadığı soruldu. Büyükanıt “Benim neyim eksik, beni de dinlemişlerdir herhalde. Şaka yapıyorum tabii ki... Dinleme muhtemelen olmuştur, bununla ilgili de çağrı gelirse gider ifademi veririm” diye konuştu. 

 star



Bu haber 694 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    17,646 µs