En Sıcak Konular

Borsada 'demokratik istikrar' coşkusu!

17 Ekim 2010 10:52 tsi
Borsa geçen hafta tarihi günler yaşadı ve İMKB-100 endeksi yüzde 4,3 yükselerek 70 bin 101 puandan kapandı.

Doların gerilemesi ile birlikte piyasanın uzun süredir üzerinde tartıştığı, kimi zaman hayalini kurduğu 5 dolar hedefi de gerçekleşmiş oldu.

Yabancı alımı etkili

Borsa, piyasa oyuncularının genelinin düzeltme beklentisine rağmen yabancı alımların etkisiyle, yurtdışı piyasalardan belirgin bir şekilde pozitif ayrışarak zirve tırmanışını sürdürüyor. Referandumun ardından endekste gözlenen hızlı yükselişte Orta Vadeli Program'ın (OVP) kabul edilmesi de etkili oldu. Hükümet, Mali Kural'ın ertelenmesinden sonra bütçe disiplini konusundaki kararlılığını bir manada OVP ile göstermiş oldu. Yerli ve yabancı yatırımcının seçim öncesinde ve sürecinde mali yönde popülist politikalardan uzak durulacağını bilmesi, tarihi rallinin devamı için önemliydi.

Tereddütler de var

Yabancı yatırımcı etkisiyle işlem hacminde rekor sayılabilecek yükselişler görülürken endeksin tırmanışının sağlıklı olup olmadığı yönünde ciddi bir tereddüt var. Uzun süredir endekste sert düzeltme bekleyen bazı uzmanlar, FED eski Başkanı Greenspan'ın teknoloji (dot-com) balonu olarak tarihe geçen kriz sırasında söylediği rasyonel olmayan coşku (Irrational exuberance) ifadesini hatırlatıyorlar.

Nasdaq örneği

1995-2000 yılları arasında internet ve internete bağlı sektörlerin olması gereken değerin çok üzerinde fiyatlandırıldığının anlaşılmasının ardında yaşanan kriz, ABD teknoloji borsası Nasdaq'ın büyük değer kaybıyla sonuçlanmıştı. O zaman piyasalarda yaşanan gereksiz coşkuyu Greenspan kendine ait bu ifadeyle belirtmişti. Bu söz sonraki dönemlerde her türlü 'fiyat balonu' oluşumu sırasında kullanıldı.

İstikrar ve reform

Bugün, İMKB'de de bir balonun oluşup oluşmadığı tartışılıyor. Eğer bu oluştuysa ve piyasalarda anlamsız hareketlilik meydana getiriyorsa, buna 'demokratik istikrar balonu' demek doğru olur. Ancak, 2008 küresel krizinden bugüne piyasaların yukarı yönlü bütün hareketlerinde istikrar, ekonomik ve demokratik reformlar etkili oldu. Bugün de bu sert yükselişin ve coşkunun temelinde makro ekonomik düzelmenin yanında referandumun ardından oluşan bu düşünce hâkim.

Devrim yaşanıyor

Özellikle geçen hafta yaşanan rallinin İMKB'de bir balon oluşturduğunu söylemek Türkiye'de yaşanan ekonomik ve demokratik devrimin farkında olmamaktan kaynaklanıyor. Referandum sonrasında yazdığım yazımda Borsa'da yukarı yönlü hareketleri orta ve uzun vadede daha sert göreceğimizi belirtmiştim. Sanayi hisselerindeki ucuzluk düşünüldüğünde endeksin tırmanacağı daha yolu bulunduğu görülüyor.

Yükseliş yayılıyor

İMKB'deki yükselişin bankalardan az da olsa genele yayıldığı ilk kez geçen hafta gözlendi. Bu çok sağlıklı bir gelişme. Son 3 ay içerisinde Borsa'nın getirisi yüzde 20'nin üzerinde olmasına rağmen teknik analizlere göre piyasanın aşırı alım sinyalleri vermesi yükselişin teknik açıdan da normal olduğunun göstergesi.

Eğer her hafta ifade ettiğim şekilde ekonomik ve demokratik reformlar kararlı şekilde devam ettirilirse, önümüzdeki seçim sürecinde siyasi risklerin iyice azalmasıyla Borsa güçlü seyrini uzun vadede sürdürecektir.

70 bin önemli sınır

İMKB-100 endeksi gelecek hafta 70 bin puan üzerinde tutunabilirse 70.000-75.000 geniş bandında hareket edecektir. Olası kar satışlarının gelmesi halinde 66 bine doğru bir çekilme olabilir.

Bütün olumlu gidişata rağmen piyasanın son kazançları sindirmesi ve soluklanması normaldir. Yatırımcıların karlarını realize etmeleri ve daha düşük endeks seviyelerini bekleyerek yeniden pozisyon almaları mantıklı olur. Piyasalarda oluşacak dalgalanmaları alım-satım fırsatı olarak değerlendirmeli. Zira piyasanın aşırı alım bölgesinde bulunması, bilanço döneminin yaklaşması ve bankaların mali performanslarında azalma beklentisi gibi faktörler bu açıdan iyi fırsatlar sunabilir.

Paritede ilk hedef 1.45

Euro/dolar paritesinde 200 günlük hareketli ortalama seviyesinin geçilmesi orta vadeli yükselişin süreceğini gösteriyor. Parite 1,40'daki önemli direncini geçme yönünde bir hareket sergiliyor ve 1,35'in taban olduğu görülüyor. Kısa süreli hedefi, grafiklere göre 1,39-1,40 bölgesi olmasına rağmen Avrupa bölgesinden çok kötü bir haber gelmediği sürece orta vadeli ilk hedef 1,45, sonraki hedef ise 1,55 olacaktır.

Dolar 1.20'ye doğru

Uluslararası piyasalarda doların sert değer kaybı ve Türkiye'nin kredi notunun görünümündeki iyileşme ile birlikte dolar 1,40 TL'ye kadar geriledi. Dolar yeniden 1,45 TL'nin üzerine çıkmadıkça dolarda teknik hedef olarak 1,30 TL'nin aşağıları gözüküyor. Yabancı ilgisinin rekor seviyelerde olduğu bu günlerde beklenmedik bir gelişme olmadığı takdirde Dolar'ın 1,20 TL'ye kadar gerilemesi sürpriz olmayacaktır.

bugün



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,946 µs