En Sıcak Konular

Kozmik oda yenilenecek

17 Ekim 2010 10:38 tsi
Kozmik oda yenilenecek Geçtiğimiz yıl arama yapılan Seferberlik Tetkik Kurulu'ndaki "kozmik oda"da konsept değişiyor.

Planlara yeni tehdit unsurları eklenecek, sivil isimler yeniden belirlenecek.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddialarının ardından Hâkim Kadir Kayan'ın yaptığı aramalarla geçen yıla damgasını vuran Kozmik Oda sil baştan yenileniyor. Seferberlik Tetkik Kurulu'nda saklanan "gayri nizami harp planları"ndaki tehdit kavramları da değişiyor. Önümüzdeki 5, 10 ve 20 yıldaki olası tehditlere göre yeniden yazılan planlara siber terörizmle mücadele, enerji hatlarının korunması ve nükleer savaş ile küresel terörizm de girecek. Bu tehditler çerçevesinde olası bir savaş ya da kriz durumunda devlet büyüklerinden işadamlarına kadar önemli isimlerin nerede ve nasıl korunacağına dair yeni planlar geliştirilecek.

GÖNÜLLÜ SİVİLLERE EĞİTİM

Yapılan aramalar nedeniyle "güvenlik prensibi" kaybolduğu için geçerliliğini yitiren planların tamamlanmasının yaklaşık 7 yıl alacağı belirtiliyor. Yeni kozmik çalışmanın mali boyutunun da 30 bin TL'den fazla olacağı öngörülüyor. Olası bir iç ya da dış savaşta devlet büyüklerinden işadamlarına kadar ülke için önemli olan isimlerin nasıl ve nerede korunacağına dair detaylı hareket planlarının hazırlanması kapsamında, olası iç ve dış tehditlere karşı geliştirilen savunma planlarında adı geçen siviller de tamamen devre dışı bırakılarak halk arasından yeni gönüllüler seçilecek.

Genelkurmay İkinci Başkanı'nın direktifleri doğrultusunda yapılan yeni planlar kapsamında gayri nizami harp sırasında TSK güçlerine yardımcı olabileceği düşünülen yeni sivil isimler de belirleniyor. Sıradan vatandaşların yanı sıra bazı işadamları, gazeteciler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle de bir araya gelinecek. Birebir görüşmelerin yapılacağı sivillerden gönüllü olanlar gayri nizami harp tekniklerine ilişkin eğitimlere tabi tutularak olası bir savaş durumunda askerlere yardımcı olacak. Gönüllüler, STK'nın 22 ayrı ildeki başkanlıklarında gayri nizami harp tekniklerine ilişkin eğitimlere tabi tutulacak. Gönüllü isimlerin hiçbiri birbirini tanımayacak.

sabah



Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,994 µs